Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila: M.L.B.

25. 10. 2018. 10:33   >>  26. 10. 2018. 09:28 9

KURC PORUČIO

EU nije kompletna bez Zapadnog Balkana

Evropska unija biće kompletna tek kada države Zapadnog Balkana budu članice Unije, poručio je u Budvi savezni kancelar Austrije Sebastijan Kurc.

Kurc je u Budvi, na konferencija o ekonomiji "Montenegro 2018", koju organizuje Privredna komora (PKCG), poručio da integracija funkcioniše jedino uz saradnju u politici i ekonomiji.

On je naveo da EU ima jasnu vizuju mira i blagostanja na našem kontinentu.

“Stabilnost i sigurnost dugoročno za region i EU mogu biti obezbijeđeni samo ako ovaj region bude dio EU”, poručio Kurc i dodao da to nijesu snovi, već da smo na dobrom putu.

Ističe da je migrantska kriza pokazala da je region odlučujući za čitavu EU. “Interes EU je da ovaj region postane dio EU”, poručio je Kurc i dodao da se ušlo u novu dinamiku u proširenja.

EU perspektiva Zapadnog Balkan izgleda bolje nego ikad, kaže Kurc i dodaje da Crna Gora i Srbija ostvaruju dobar napredak.

Kurc kaže i da su države regiona na dobrom putu ka EU i da obje strane moraju da daju doprinos, naveo je on i dodao da su na Zapadnom Balkanu odlučujuće reforme koje sprovode države.

Đukanović: Računam na nedvosmislenu i kontinuiranu podršku EU

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović poručio je u Budvi da Austrija bolje od drugih država EU poznaje prilike na Z. Balkanu.

„Evropi su potrebni oni koji u nju vjeruju, a građani Zapadnog Balkana vjeruju u EU“, poručio je Đukanović.

Predsjednik je kazao da mnoge izazove u regionu moramo rješavati sami, a da Crna Gora ostaje potpuno posvećena regionalnoj saradnji.

"Nastavljamo proces uvođenja EU standarda čvrsto vjerujući u zajedničke interese i afirmisanje zajedničke odgovornosti”, poručio je Đukanović.

Ističe i da će Crna Gora na tom putu nastojati da se uspjesima brani od onih koji bi nju i Zapadni Balkan htjeli, kako kaže, da vrate vijekovima unazad.

"U tome računam na nedvosmislenu i kontinuiranu podršku EU”, zaključio je Đukanović.

Predsjednik PKCG Vlastimir Golubović je kazao da Zapadni Balkan pripada Evropi ne samo geografski, nego i ekonomski i kulturno.

"Osnovni cilj zemalja Zapadnog Balkana je da postanu dio jedinstvenog ekonomskog tržišta EU”, poručio je Golubović i dodao da su regionu potrebne investicije u obrazovanju i infrastrukturi.

Đukanović je rekao da se u maju sljedeće godine održavaju izbori za Evropski parlament i da bi njihovi rezultati mogli suštinski promijeniti EU.

"Ukoliko bi ekstremnije populističke partije dobile veći politički značaj u Evropskom Parlamentu, to bi mogao da bude nagovještaj kraja Evrope kakvu poznajemo, a to znači i politike proširenja EU", naveo je Đukanović.

Sve to utiče, smatra on, da vizija ujedinjene Evrope bude zamagljena, a perspektiva za zemlje koje teže punopravnom članstvu neizvjesna.

O glavnoj temi skupa “Balkan i Evropska unija petogodišnji ciklus Berlinskog procesa”, koja treba da pruži odgovore važne za ekonomsku budućnost regiona, govoriće premijer Duško Marković, Edi Rama, Ramuš Haradinaj, Vjekoslav Bevanda, Kočo Anđušev, te Rasim Ljajić.

Iz PKCG najavljuju više od 600 učesnika konferencije, dok su među panelistima ministri ekonomije zemalja regiona, predstavnici međunarodnih finansijskih institucija i investitora, predsjednici komorskih asocijacija i predstavnici uspješnih kompanija koje posluju na ovim prostorima.

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније