Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila: M.L.B.

25. 10. 2018. 14:54   >>  26. 10. 2018. 13:32

MARKOVIĆ - KURC

Bićemo spremna članica koja neće unijeti probleme

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković i austrijski savezni kancelar Sebastijan Kurc saglasili su se danas u Budvi nakon zvaničnih razgovora da bi Crna Gora tokom austrijskog predsjedavanja Evropskoj uniji trebalo da nastavi sa otvaranjem preostalih pregovaračkih poglavlja.

„Crna Gora je posvećena daljim koracima u procesu integracija, prije svega otvaranju preostala dva poglavlja, i nadamo se da ćemo otvoriti poglavlje 27 tokom austrijskog predsjedavanja. Ovu moju nadu i očekivanje potvrdio je i kancelar u razgovoru koji smo upravo završili", rekao je premijer Marković na zajedničkoj konferenciji za medije održanoj nakon bilateralnih razgovora vođenih u Budvi tokom konferencije koju je organizovala Privredna komora Crne Gore.

Austrijski kancelar izrazio je zadovoljstvo boravkom u Crnoj Gori rekavši da dvije države njeguju kvalitetne ekonomske, kulturne i političke veze.

"Zato je Crna Gora jak partner našoj zemlji. Kao što znate Austrija je snažan podržavalac Crne Gore i ostalih država u regionu na njihovom putu u Evropsku uniju. Mi podržavamo reforme koje sprovodite, podržavamo vaš put ka EU i mislimo da je EU kompletna jedino kada njen dio budu i zemlje Zapadnog Balkana. Iskorističemo svoje predsjedavanje Savjetom da vas podržimo", rekao je kancelar Kurc dodajući da se nada napretku i u preostala dva poglavlja.

Premijer Duško Marković je rekao da su razgovori potvrdili kvalitetne bilateralne odnose Crne Gore i Austrije i još jednom se zahvalio kancelaru Kurcu što na agendi drži politiku proširenja EU.

"Želio bih da zahvalim austrijskom predsjedavanju i kancelaru Kurcu na razumijevanju, što i pored ozbiljnih pitanja koja su na agendi Savjeta EU, pitanje proširenja i Zapadnog Balkana drži visoko na svojoj agendi. Zahvaljujući procesu evropskih integracija i Berlinskom procesu ekonomska i evropska perspektiva regiona je bolja nego i u jednom trenutku u poslednjih trideset godina. Kancelar razumije da je važno održati živom evropsku perspektivu Zapadnog Balkana i da je proces pridruživanja objektivan i zasnovan na individualnom vrednovanju rezultata zemalja kandidata", rekao je predsjednik Marković.

Premijer Crne Gore je rekao da naš kontinuirani napredak u oblasti vladavine prava, ekonomski rast i makroekonomska stabilnost, govore da je Crna Gora voljna i spremna da preuzme u skoroj budućnosti obaveze članstva u Evropskoj uniji.

"Mi želimo da zemlje članice u to budu potpuno uvjerene i sigurne da ćemo biti spremna članica koja neće unijeti probleme već spremnost da se zajedno sa ostalima bori za vrijednosti Unije. To radimo kao nova članica NATO, to radimo u regionu, to ćemo raditi i kada budemo članica EU", rekao je premijer Marković.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније