Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Mina, Objavila: M.M.Lj. ]

26. 10. 2018. 19:11 >> 18:49
4

VUKOVIĆ PORUČIO

Članstvo u NATO-u za dugoročni mir Balkana

Značaj članstva Crne Gore u NATO-u ogleda se u utemeljenju dugoročnog mira i stabilnosti na području Zapadnog Balkana, kazao je predsjednik Ustavnog odbora Skupštine Miodrag Vuković.

 

On je danas, na Međunarodnoj konferenciji o pomirenju, toleranciji i ljudskoj bezbjednosti, rekao da je obaveza svih generacija da čuvaju vrijednosti na kojima počivanju Evropska unija (EU) i NATO, poštovanje ljudskog dostojanstva, jednakost i vladavinu prava.

 Kako je saopšteno iz Parlamenta, konferencija je bila posvećena temi „Novi koncept ljudske bezbjednosti”, u okviru koje su vođene diskusije o ključnim temama za budućnost mira i razvoja i one koje se tiču demokratskih procesa, kao neizbježnih faktora za stabilnost regiona Zapadnog Balkana i EU.

 Vuković je kazao da ljudska bezbjednost, kao izveden pojam i nov društveni i bezbjednosni koncept, nema društvenu podršku, niti raspolaže sa institucionalnim i teorijskim kapacitetom.

„Sa kojim raspolaže u međunarodnom pravu priznat i u praksi uvrežen koncept ljudskih prava. Stoga se ljudska bezbjednost oslanja, kako na ovu infrastrukturu, tako i na dio akademske i stručne argumentacije razvijene u doktrini ljudskih prava“, rekao je Vuković.

Kako je naveo, koncept ljudske bezbjednosti povratno je djelovao na ljudska prava, u smislu njihovog društvenog osnaživanja.

 Prema riječima Vukovića, Crna Gora je dio globalne politike.

„Značajno je da sjedimo za stolom sa onima koji donose odluke o budućnosti Evrope i demokratskog i bezbjednijeg svijeta, jer se značaj članstva Crne Gore u Alijansi ogleda upravo u utemeljenju dugoročnog mira i stabilnosti na području Zapadnog Balkana“, naveo je Vuković.

Međunarodnu konferenciju o pomirenju, toleranciji i ljudskoj bezbjednosti, koja je održana u Beogradu, organizovao je Evropski centar za mir i razvoj (ECPD).

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније