Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: I. P. ]

29. 10. 2018. 06:53   >>  06:36 47

VUKADINOVIĆ

Vučić da se ne miješa u unutrašnju politiku CG

Politički analitičar Srđan Vukadinović smatra da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ne bi trebalo da se miješa u unutrašnju politiku Crne Gore i daje radikalne ocjene.

 

Podsjetimo, Vučić je prije dva dana, nakon što su pljevaljske vlasti zabranile proslavu 100. godišnjice Podgoričke skupštine u Domu Vojske Crne Gore u tom gradu, izjavio da se u Srbiji "poštuju drugačiji stavovi, pa i pogledi na istoriju", te da "ne razumije odluku da se ljudima zabrani da misle drugačije i da imaju drugačiji pogled na prošlost".

Za analitičara Vukadinovića, Vučićeva ocjena zasnovana je na polučinjenicama.

"Polemiku oko obilježavanja Podgoričke skupštine predsjednik Srbije trebalo bi da prepusti crnogorskim političkim subjektima. Ako Vučić misli da tu ima elemenata ugroženosti Srba kroz istorijski datum koji vrijeđa srpski narod, onda je prava adresa za razgovor o tome predsjednik ili premijer države Crne Gore. Bolje bi bilo da je Vučić, prije bilo kakve izjave, to raščistio sa našim državnicima. Poznato je da su u posljednjih pola godine odnosi Crne Gore i Srbije pogoršani. Prije toga su bili jako dobri, državnici su se posjećivali, razmjenjivali informacije i postizali dogovore. Ali, od kada je krenula euforija o navodnoj ugroženosti Srba u Crnoj Gori, a tome se priključila, po običaju, Srpska pravoslavna crkva, odnosi su zahladili. Više od pola godine ni predsjednik, ni premijer niti ministar vanjskih poslova Srbije ne dolaze u posjetu, što nije dobro”, kazao je Vukadinović za Dnevne novine.

Prema njegovim riječima, politika “toplo-hladno” šteti i Crnoj Gori i Srbiji.

"Takva politika više šteti onoj državi koja vuče jednostrane poteze. Potezi koji se sada prave oko 1918. i ugroženosti Srba potiči iz jednog centra religijskog, koga Srbi smatraju za svog zastupnika u Crnoj Gori. SPC je očito u svojoj strategiji krenula u određenu ofanzivu koristeći 1918", rekao je Vukadinović.

 

Пратите нас на

Коментари47

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније