Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina ]

29. 10. 2018. 17:05   >>  16:42 2

DARMANOVIĆ SMATRA

Strategija će smanjiti stepen nepovjerenja

Strategija Crna Gora članica NATO-a za period do 2020, približiće građanima benefite članstva u Alijansi i doprinijeti da dio javnosti koji ima određeni stepen nepovjerenja u vrijednosti i značaj NATO-a bolje razumije aspekte djelovanja te organizacije.

To je kazao ministar spoljnih poslova Srđan Darmanović danas u parlamentu, odgovarajući na pitanje poslanika Demokratskog fronta Jovana Vučurovića u kojim državama Zapadnog Balkana je Ministarstvo sprovelo aktivnosti koje su promovisane u strategiji Crna Gora članica NATO-a za period do 2020.godine“ i koje zablude, stereotipe i mitove taj document bi trebalo da sruši.

Darmanović je kazao da vrijednosti koje su promovisane kroz Strategiju predstavljaju vrijednosni okvir koji je Crna Gora, obnovom nezavisnosti, postavila kao jedan od svojih prioriteta, a koji, kako je dodao, dijeli 29 zemalja članica NATO-a, od kojih su mnoge i članice Evropske unije.

“Opredjeljenje Crne Gore da bude dio Alijanse odredilo je njenu trajnu stratešku i civilizacijsku orijentaciju”, naveo je Darmanović.

Kako je kazao, cilj je da se kroz osmišljeno i kontinuirano komuniciranje sa javnošću ojača opšta društvena svijest o tome gdje je Crna Gora danas i kojem sistemu vrijednosti pripada.

To bi, kako je rekao Darmanović, dugoročno trebalo da otkloni i koriguje zablude, stereotipe i kolebanja koja, kako je objasnio, iz istorijskih ili drugih razloga i dalje postoje u društvu.

“Strategija predstavlja krovni strateški dokument kojim se određuju pravci, ciljevi i kanali komunikacije Crne Gore kao članice NATO-a, koji su usklađeni sa prioritetima djelovanja države u Alijansi i usmjereni ka unutrašnjoj i vanjskoj javnosti”, rekao je Darmanović.

On je naveo da poseban segment predstavlja intenziviranje aktivnosti u oblasti javne diplomatije u državama regiona i aspirantima za članstvo u Alijansi.

“U fokusu je našeg predsjedavanja Američko-jadranskom poveljom (A5) gdje smo promovisanje politike otvorenih vrata definisali kao jedan od prioriteta”, kazao je Darmanović.

On je podsjetio da je nedavno u Skoplju organizovana Konferencija “Izazovi u strateškom komuniciranju službi za odnose s javnošću u procesima evropskih i evroatlantskih integracija”.

“Konferenciji su prisustvovali predstavnici PR službi ministarstava vanjskih poslova i odbrane država članica i posmatrača A5. To je bila prilika da se razmijene iskustva i da Crna Gora predstavi rezultate dosadašnjih aktivnosti u okviru Komunikacione strategije”, dodao je Darmanović.

Prema njegovim riječima, kada je riječ o domaćoj javnosti, u fokusu je informisanje građana o politikama NATO-a i aktivnostima koje Crna Gora kao članica u okviru njih preduzima.

“Radićemo na jačanju svijesti o konkretnim koristima koje građani imaju od članstva u NATO-u, ne samo u kontekstu jačanja bezbjednosti, već i oblastima poput programa za naučne, akademske i poslovne krugove, te podrške u slučaju elementarnih nepogoda”, kazao je Darmanović.

Kako je naveo, nakon godinu od učlanjenja u NATO, Crna Gora je unaprijedila svoju poziciju jedne od najatraktivnijih destinacija za turiste i investitore.

Prema riječima Darmanovića, crnogorska ekonomija zabilježila je napredak u brojnim sektorima, sa stopom rasta od 4,9 odsto u drugom kvartalu.

“Kao članica NATO-a, percipirani smo i kao bezbjedna destinacija za ulaganje, o čemu govori i priliv stranih direktnih investicija, koji je samo iz zemalja članica NATO u prvih šest mjeseci ove godine povećan 2,5 puta u odnosu na isti period prošle godine”, rekao je Darmanović.

Kada je riječ o finansijskim troškovima članstva, kako je naveo, postoji iskrivljena slika koja uključuje pogrešno tumačenje izdvajanja dva odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) za odbranu.

Većina građana, kako je objasnio, smatra da se taj novac izdvaja za potrebe NATO‐a, a ustvari je riječ o izdvajanjima za našu odbranu.

“Imajući u vidu da je u svijetlu promijenjenog geopolitičkog i bezbjednosnog konteksta sve evidentnije sistemsko plasiranje i širenje dezinformacija sa ciljem uticaja na javnost i na unutrašnju politiku, sprovođenjem ove strategije pružićemo doprinos jačanju otpornosti javnog mnjenja na ovaj izazov i suprostavljanju hibridnim prijetnjama”, rekao je Darmanović.

Strategija će, smatra on, približiti građanima benefite članstva i doprinijeti boljem razumijevanju svih aspekata djelovanja NATO-a, u onom dijelu javnosti u kojem i dalje postoji određen stepen nepovjerenja u vrijednosti i značaj Alijanse.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније