Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: I. P. ]

31. 10. 2018. 12:39 >> 12:50
1

BRAJOVIĆ SAOPŠTIO

Parlament personifikacija različitosti CG

Crnogorski parlament personifikacija je narodne, vjerske i kulturne različitosti Crne Gore, koji nedvosmisleno, posvećeno i odgovorno stavlja sve svoje potencijale u pogon progresa, saopštio je šef parlamenta Ivan Brajović.

 

On je na obilježavanju Dana parlamentarizma rekao da Crna Gora prethodnih 112 godina pamti različite uspjehe i izazove u svim oblastima, pa i u parlamentarnom životu.

“Poslanik danas u savremenoj Crnoj Gori kroz redovan skupštinski rad i u komunikaciji sa građanima učestvuje u stvaranju boljeg političkog i društveno-ekonomskog ambijenta. Na takav način, poslanik otvara vrata parlamenta građanima - od najmanjih kroz demokratske radionice, pa do najstarijih na okruglim stolovima, izložbama i drugim aktivnostima”, rekao je Braković.

Podsjetio je na činjenicu da je crnogorski parlament posljednjih godina ocijenjen “kao najotvoreniji u regionu”.

“Čemu je doprinijela neprekidna komunikacija sa građanima, medijima, civilnim društvom i međunarodnim partnerima. Danas Crna Gora samostalno kreira svoj parlamentarni život, kao i izvršnu i sudsku vlast, usklađujući ga sa standardima najrazvijenih demokratija u svijetu”, rekao je Brajović.

Naveo je da nas sloboda u odlučivanju “obavezuje da odgovornije vršimo vlast”.

“Da koristimo dozvoljene demokratske kapacitete i kontrolnu ulogu parlamenta kako bismo ispratili sprovođenje zakona, čuvanje ustavom garantovanih sloboda i obaveza, koji su preduslovi vladavine prava. Taj politički mozaik, ta sublimacija potreba i želja većinske Crne Gore, danas su rezultirali demokratijom i parlamentarizmom koji su na čelu evropskih integracija. Upravo zato je naš put pun izazova, ali je ispravan, i preko NATO-a vodi i u Evropsku uniju”, kazao je Brajović.

On je istakao kako vjeruje da Crna Gora “nije više samo dobar učenik, već učitelj koji prenosi svoja iskustva svima koji to žele i sa kojima dijeli slične vrijednosti i ciljeve”.

“Djelujući iz parlamentarnih klupa, naši poslanici - poziciono i opoziciono - u većini stvaraju ambijent dijaloga. Na kraju, i neke ostrašćene izjave čine poseban parlamentarni senzibilitet, o kojem posljednju riječ uvijek daju glasači i istorija. Uloga Skupštine Crne Gore je da što bolje zastupa volju i stavove građana koji su - glasajući za svoje predstavnike na slobodnim izborima - formirali njen sastav. Usklađivanje interesa različitih društvenih grupa kroz kulturu dijaloga, sa ciljem dalje demokratizacije društva i opšteg napretka – naša je odgovornost, čast i obaveza”, rekao je Brajović.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније