Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina; Objavila: M.M ]

31. 10. 2018. 17:37 >> 17:14

SIMOVIĆ PORUČIO

Očekujemo pozitivan epilog u vezi sa poglavljem 27

Crna Gora očekuje da se vrednuju rezultati koje ostvaruje u dostizanju standarda i ispunjavanju mjerila u pregovaračkom procesu, rekao je potpredsjednik Vlade Milutin Simović navodeći da se očekuje pozitivan epilog u vezi sa otvaranjem poglavlja 27.

Kako je saopšteno iz Vlade, Simović je danas razgovarao danas sa ambasadorom Njemačke u Podgorici Robertom Veberom, i istakao da će Crna Gora i dalje doprinositi razvoju snažnih i prijateljskih odnosa dvije države.

Prema riječima Simovića, iako je na početku integracionih procesa sve izgledalo zahtjevno, obimno i kompleksno, Crna Gora je postala članica NATO i otvorila je 31 poglavlje u pregovorima za članstvo u Evropskom unijom (EU).

„U značajnoj mjeri je usaglasila svoje zakonodavstvo sa evropskim, ojačala administrativne kapacitete i uspješno koristi predpristupne fondove za finansiranje projekata koji doprinose ukupnom razvoju", kazao je Simović.

On je ocijenio da poruke koje na temu evropske perspektive Crne Gore dolaze iz Njemačke vrlo ohrabrujuće i dodao da je to posebno važno zbog utiska koji se može steći, da je politika proširenja u zamoru.

Simović je kazao da su poruke Njemačke veoma važne i za Zapadni Balkan i predstavljaju ohrabrenje za dalje iskorake u integracionim procesima.

U vezi sa tim, kako je naveo, Crna Gora posebno cijeni uticaj Berlinskog procesa na značajnim projektima za cijeli region.

"Sa druge strane, Crna Gora očekuje da se vrednuju rezultati koje ostvaruje u dostizanju standarda i ispunjavanju mjerila u pregovaračkom procesu i shodno tome očekujemo pozitivan epilog kada je u pitanju otvaranje poglavlja 27 - Životna sredina i klimatske promjene", rekao je Simović.

On je kazao da Crna Gora očekuje i pozitivne izvještaje u vezi sa poglavljima 23 i 24.

Simović je naglasio da, bez obzira na epiloge, Crna Gora neće stati, jer ispunjavanje standarda EU ne vidi kao uslov za članstvo, već prije svega kao potrebu Crne Gore i svih građana.

Navodi se da je Veber da je u odnosima dvije zemlje u fokusu pregovarački proces Crne Gore sa EU.

"Njemačka će i dalje biti partner Crnoj Gori u prevazilaženju izazova na preostalom putu prema članstvu u EU i svim snagama će je podržavati", kazao je Veber.

On je dodao da Crna Gora pripada Evropi u političkom, ekonomskom i kulturnom aspektu.

"Unutar EU su potrebne reforme, ali one ne smiju zaustaviti politiku proširenja. Proces reformi i proces daljeg proširenja Unije se moraju odvijati paralelno", istakao je Veber.

U vezi sa otvaranjem poglavlja 27, Veber je kazao da se, od kada je započeo mandat u Crnoj Gori, vrlo intenzivno bavi ovim pitanjem.

On je istakao da u okviru ove teme postoje dva aspekta, tehnički i politički, i da bi i za Crnu Goru, ali i za cijeli Zapadni Balkan, vijest o otvaranju poglavlja 27 u ovom trenutku bila veoma važna.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније