Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: I. P. ]

01. 11. 2018. 12:52 >> 12:33
13

KNEŽEVIĆ SAOPŠTIO

Srbofobija kulminirala zabranom da Bećković uđe u CG

Jedan od lidera DF-a Milan Knežević ocijenio je da je srbofobija crnogorskog režima dobila kulminaciju dekretom Vlade Duška Markovića da se Matiji Bećkoviću i još jednom broju istaknutih intelektualaca iz Srbije zabrani ulazak u Crnu Goru.

Knežević je, komentarišući rješenje Uprave policije, kojim se srpskim intelektualcima, među kojima je i književnik Matija Bećković, zabranjuje ulazak u Crnu Goru, saopštio da zabraniti ulazak Bećkoviću u Crnu Goru, znači zabraniti ulazak Crne Gore u Crnu Goru, jer je Bećković bio i ostao hodajuća Crna Gora.

"I dok Srbija zabranuje članovima kriminalnih klanova iz Crne Gore ulazak na njenu teritoriju, crnogorski režim se odlučio za recipročnu mjeru, zabranjujući najvećem crnogorskom i srpskom pjesniku ulazak u postojbinu njegovih predaka, pritom stavljajući na crnu listu istoričare Aleksandra Rakovića i Čedomira Antića, pravnika i političara Dejana Mirovića i još jedan broj istaknutih srpskih intelektualaca", istakao je Knežević.

Na taj način je, kako je rekao, demonstrirana institucionalna i identitetska nemoć Markovićeve vlade, "koji u očajničkoj potrebi da stvori nove Crnogorce pokušava da izbriše istoriju, duhovno, kulturno i državotvorno pamćenje našeg naroda".

"I ako je Duško Marković pomislio da je ovom zabranom Matiji Bećkoviću pričinjena šteta, onda je u grdnoj zabludi, pričinjena je šteta jedino Crnoj Gori, a ona istinska i prava Njegoševa Crna Gora će uvijek biti tamo gdje je Matija Bećković. Imajući u vidu najavu zakona o kažnjavanju za neustajanje na himnu, ne bi me začudilo da Duško Marković donese zakon kojim će biti kažnjavani i hapšeni građani koji u svojim domovima imaju knjige Matije Bećkovića", rekao je Knežević.

Umjesto da se Vlada, kako je kazao, bori protiv organizovanog kriminala i korupcije, ona je odlučila da se bori s pjesnicima.

"Jer je njen teritorijalni suverenitet i integritet ugrožen od stihova, a ne od mafijaškog preuzimanja države. Istovremeno, dok se Srbima iz Srbije zabranjuje ulazak u Crnu Goru, Andriji Mandiću i meni istog dana bivaju oduzete putne isprave, i to odlukom Suzane Mugoše od 30. oktobra, istog datuma kad smo glasali za formiranje radne grupe za izborno zakonodavstvo", rekao je Knežević.

 

Пратите нас на

Коментари13

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније