Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina ]

01. 11. 2018. 13:17 >> 12:57
1

DF TRAŽI

Na Kolegijumu o zabrani ulaska srpskim intelektualcima

Poslanici Skupštine predložili su da se organizuje Kolegijum na kojem će pozvati predstavnika Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) i zatražiti odgovor zašto je četvorici srpskih intelektualaca zabranjen ulazak u Crnu Goru.

Uprava policije, prema pisanju "Dana", donijela je rješenje kojim se književniku Matiji Bećkoviću, istoričarima Čedomiru Antiću i Aleksandru Rakoviću i srpskom političaru i pravniku Dejanu Miroviću zabranjuje ulazak u Crnu Goru jer ugrožavaju nacionalnu sigurnost države.

Poslanik Demokratskog fronta (DF), Andrija Mandić, zatražio je na početku zasijedanja od rukovodstva parlamenta da dobiju odgovore zašto je MUP donio takvu odluku „kao da se radi o kriminalcima, a ne intelektualnoj eliti sa kojom se ponosi srpski narod iz Crne Gore“.

Potpredsjednik Skupštine, Branimir Gvozdenović, rekao je nakon pauze da ovu tačku ne mogu otvoriti jer nije na dnevnom redu, niti otvoriti u neformalnoj formi, kako su pojedini poslanici tražili.

„Predložili smo da organizujemo Kolegijum na kojem ćemo razgovarati na tu temu i pozovemo predstavnike MUP-a i razmijenimo informacije“, saopštio je Gvozdenović.

Kako je rekao, u vlasti smatraju da neke teme treba otvarati kod nadležnih institucija.

„Ali kako želimo da stvorimo dobar ambijent, u kojem će dijalog i razmjena informacija biti svima na raspolaganju i povratimo međusobna uvjerenja, pravimo kompromise sa kojima se možda ne slažemo“, naveo je Gvozdenović.

Mandić je saopštio da će DF učestvovati u radu današnje sjednice parlamenta jer, kako je rekao, imaju uvjeravanja da će danas od MUP-a i Nuhodžića imati potpunu informaciju na Kolegijumu vezano za taj slučaj.

„Ovaj skandal mora da se razjasni i mislimo da je palamnet pravo mjesto gdje treba o tome da se priča. Po nama je prihvatljivo da se na Kolegijumu otvori ova tema sa predstavnikom MUP-a. Pozivamo i prozivamo Nuhodžića da dođe na Kolegijum jer mislimo da bi to bilo najprihvatljivije objašnjenje“, rekao je Mandić.

On je prethodno rekao da osnovano sumnjaju da je ovo rezultat "što se u utorak uspostavila dvotrećinska većina i iskazala politička odlučnost da se ide u pravcu izmjena i dopuna Ustava, kao i usaglašavanju teksta za izradu novog izbornog zakonodavstva".

Mandić se javno izvinio Bećkoviću, Antiću, Miroviću i Rakoviću.

„Iznenađen sam da je Nuhodžić ušao u ovu vratolomiju, da baš on, kao pripadnik bošnjačkog naroda, zabranjuje ulazak srpskim intelektualcima i njihovu komunikaciju sa sunarodnicima u Crnoj Gori“, kazao je Mandić.

U ime Kluba posebnih poslanika, Goran Danilović, kazao je da danas neće učestvovati u radu parlamenta dok ne dobiju zvanično saopštenje ko je četvorici srpskih intelektualaca zabranio ulazak u Crnu Goru.

On je objasio da mora postojati procjena bezbjednsoti Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) da bi se nekome zabranio ulazak.

„Ako postoji takva procjena volio bih da bude upozanto bar rukovodstvo parlamenta, ako ne želite da upoznate poslanike, da vidimo zbog čega se u ovom trenutku podižu nacionalne tenzije“, rekao je Danilović.

Prema njegovim riječima, to je ispod nivoa svakog kulturnog i građanskog indentiteta.

„Smatramo da se ovim podgrijavaju strasti i nećemo u tome učestvovati", poručio je Danilović.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније