Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila: M.L.B.

08. 11. 2018. 11:30   >>  11:34 14

DPS REAGOVAO

"Bizarni vašar nacionalista i šovinista u Budvi"

Vašar nacionalističkog primitivizma u Budvi, pokazao je čitavoj Crnoj Gori, regionu i Evropi šta je alternativa politici koju predstavlja DPS i većinska proevropska Crna Gora, navodi se u reagovanju Demokratske partije socijalista.

U Mediteranskom centru u Budvi, sinoć je obilježen vijek od Podgoričke skupštine. Neke od poruka sa skupa bile su da su Crnogorci Srbi, da je važno da se srpski narod ujedini i osloboditi srpsko more.

„Opskurni skup, koji je sinoć u Budvi u prvim redovima okupio srpske nacionaliste, šoviniste i njihove klerikalne promotere, podržane putem primitivnih videoporuka iz Beograda, sabrao je na samo osvjedočene negatore svega što je crnogorsko, već protivnike temeljnih vrijednosti na kojima se zasnivaju civilizovana društva, protivnike i evropske Srbije“, saopšteno je iz DPS-a.

Skup u Budvi nazivaju vašarom primitivizma, na kojem se, kako kaže DPS pokušao slaviti datum kada je ime Crne Gore nestalo, a njen narod preživio jezivu golgotu, kada je pogažen državni i nacionalni identitet, a crnogorska dinastija Petrovića prognana.

„Učesnicima ovog bizarnog skupa, većina na apanažama stranih država, od samoproglašenih predstavnika srpskog naroda, marioneta šovinističko-klerikalnih ideologija, bizarnih govornika kojima se u pomami i "srpsko more" priviđalo,  u svom šovinističkom transu negirali su čitavu jednu naciju, prijetiti ponovnim prisajedinjenjem drugoj državi, oslobađali i osvajali... Možda ih niko nije obavijestio da je propala veliko-srpska ideologija, doživjela poraz još prije nekoliko decenija, i zato je od ikonografije do retorike, skup predstavljao manifestaciju političkog sljepila, inferiornosti i profiterskog nacionalizma u izvedbi isluženih političara, kvazi intelektualaca, klerikalno - šovinsitičkih predstavnika“, navodi DPS u reagovanju.

Kažu i da mnogi od učesnika skupa, iako negiraju postojanje države Crne Gore, sa zadovoljstvom priznaju njen budžet kada iz njega pune svoje džepove.

„Nacionalističko posijelo, sinoć održano u Budvi, ogoljelo je politiku i ideologiju, kojoj pripadaju konstituenti budvanske vladajuće koalicije. Prisustvo Dragana Krapovića, člana Predsjedništva DCG, te Mijomira Pejovića, potpredsjednika te partije i drugih funkcionera, napokon je pokazalo kojoj političkoj matrici Bečićeva družina pripada“, navodi se u reagovanju DPS-a.

Prisustvo predsjednika i drugih čelnika Opštine na tom skupu, kako poručuju iz DPS-a, sramota je i zastiđe za sve partije koje participiraju u vlasti u Budvi.

„Iako fizički nijesu bili prisutni, svojim ćutanjem i ignorisanjem učešća Opštine u organizaciji skupa na kojoj se šovinistički šenlučilo u korist propale ideologije, a negirala država Crna Gora, njen identitet i državnost, Crnogorska, SDP, URA, nijesu spasli sebe od političke odgovornosti. Suprotno, dopisali su još jednu ljagu u svojoj političkoj biografiji“, poručuju iz DPS-a.

Kažu da je na sreću, Crna Gora više puta pokazala da nije plodno tlo za pomahnitali nacionalizam i šovinizam.

„Sve svoje rušilačke kapacitete ova nazadna ideologija je do sada pokazala - i 1998, i 2008, 2015. i 2016. Njeni protagonisti završili su na smetlištu istorije ili optuženičkim klupama. Njihova sumanuta ideja je poražena još 1997, a obnavljanjem državnog suvereniteta, članstvom u NATO i napredovanjem u evropskim integracijama, jednom zauvijek je stavljena tačka na sve ove “ideološke zabune” i stranputice kojima se grupa šovinista i nacionalista juče kretala. Na kraju da ih podsjetimo da su Crna Gora, Crnogorci i crnogorsko more preživjeli i njihove mnogo značajnije i neuporedivo opasnije ideološke očeve i đedove, a njih današnje će biti dovoljno da prezru do zaborava. Veći napor nijesu ni zaslužili“, zaključuje DPS u reagovanju.

 

Пратите нас на

Коментари14

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније