Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: rtcg.me, Objavio: I. P. ]

09. 11. 2018. 10:35   >>  16:53 2

BRAJOVIĆ

Izborna reforma garantovaće spokojan život društvu

Reformom izbornog zakonodavstva Crna Gora je pokazala odgovornost prema biračima, a poboljšano zakonodavstvo pojačaće političku stabilnost i egzistencijalnu sigurnost, poručio je predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović.

 

On je na Cetinjskom parlamentarnom forumu, na temu "Izborni zakoni, učesnici i kampanje: da li je birač u centru pažnje", kazao da Crna Gora pokazuje posvećenost i odgovornost prema onima koji su nosioci, srž i bit svakle demokrateije - biračima.

"Odgovornost prema njima opredijelili su nas za nastavak reformi izbornih zakona, koji će na prvim narednim izborima donijeti dodatni kvalitet samog procesa. Formirali smo privremeni odbor koji će ideje sprovesti u djela, usaglasiti zakone s najboljim primjerima i praksama u razvijenim demokratijama i uvažiti nacionalne i druge različitosti", rekao je Brajović.

Saopštio je da su naši birači slobodni, jer je slobodna volja "elementarno i neotuđivo pravo svakog čovjeka na planeti i čini identitet slobodnog građanina".

"A slobodni je građanin identitet jedne zemlje sa svim njegovim kreativnim sposobnostima koji ga čine tvoriteljem građanskog društva. Crna Gora je pokazala da je jednakost i suživt naroda neminovnost, što obavezuje na kompromis. Poslanik je medij kroz kojeg progovara volja birača", istakao je Brajović.

Demokratija, prema riječima Brajovića, nije ničija očevina, već zasluženo pravo.

"Ona se kalemi voljom birača i njihovih predstavnika. Siguran sam da će poboljšano zakonodavstvo pojačati političku stabilnost i egzistencijalnu sigurnost", rekao je Brajović.

Šef crnogorskog parlamenta je rekao da na ovogodišnjem Forumu žele da problematizuju ulogu birača u izbornom lavirintu, navodeći kako je Crna Gora iz svoje vjekovne istorije izvukla pouke.

"Tako da smo oslanjajući se na sopstvene resurse suživota i tolerancije različitih vjera, nacija i kultura, došli do današnjeg stepena demokratizacije. Strateški partneri su našu politiku podržali prijemom u NATO, a otvorena su nam i vrata Evropske unije“, rekao je Brajović.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније