Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Pobjeda; Objavila: M.M ]

11. 11. 2018. 09:09 >> 08:46

LAKOVIĆ SAOPŠTILA

Za organizovani kriminal i korupciju 100 istraga

Pregovarač za poglavlja 23 i 24 Marijana Laković kaže da očekuje da će Evropska komisija prepoznati, kao i do sada u svim izvještajima, stabilan napredak koje su crnogorske institucije ostvarile na putu ka EU.

U razgovoru za Pobjedu, Laković ističe da je vladavina prava oblast koja traži kontinuirane rezultate i u nekim oblastima postoje izazovi, ali da su crnogorske institucije odlučne da sve raspoložive resurse usmjere u pravcu ostvarivanja ubjedljivih rezultata u tim oblastima.

Laković kaže da Evropska komisija dostavlja polugodišnje presjeke njihovog viđenja napretka vladavine prava, odnosno poglavlja 23 i 24, bilo da se radi o Izvještaju o Crnoj Gori koji dostavljaju jednom godišnje ili nezvaničnih radnih dokumenata.

"Kako sa našim evropskim partnerima imamo iskren i otvoren odnos ni u ovom dokumentu za nas, sigurna sam, neće biti iznenađenja. Dakle, očekujemo da će Evropska komisija prepoznati stabilan napredak u više značajnih aspekata jačanja vladavine prava, cijeneći konkretne rezultate koje su naše institucije ostvarile", saopštila je Laković.

"Takođe, neće izostati napomene sa njihove strane kada je riječ o oblastima u kojima bismo trebali da ostvarimo vidljivije rezultate, čega smo svjesni i kontinuirano radimo na prevazilaženju izazova sa kojima se u pojedinim oblastima srijećemo. Državni organi su odlučni da sve raspoložive resurse usmjere u pravcu ostvarivanja još ubjedljivijih rezultata u oblastima u kojima treba postići vidljiviji napredak", istakla je Laković.

Ona je dodala da je Crna Gora u potpunosti posvećena novom pristupu pregovorima, koji je znatno strožiji u odnosu na prethodna proširenja i prema kojem se pregovaračka poglavlja 23 i 24 otvaraju prva i zatvaraju na kraju procesa.

"Na ovaj način je EU definisala vladavinu prava kao srž pregovaračkog procesa, pa tako od reformskih aktivnosti u ovoj oblasti zavisi ne samo napredak u okviru poglavlja 23 i 24, već njihov intenzitet diktira tempo pregovaranja i u drugim pregovaračkim poglavljima. Zato reforme u oblasti vladavine prava shvatamo kao apsolutni prioritet procesa, ne samo zato što je to obaveza iz evropske agende, već zbog ubjeđenja da će reformisani sistem doprinijeti kvalitetnijem i sigurnijem životu naših građanki i građana," kazala je Laković.

Činjenica koja govori u prilog prepoznatog napretka od strane evropskih partnera u oblasti vladavine prava je da je Crna Gora do danas otvorila pregovore u 31 poglavlju, pregovori su privremeno zatvoreni u tri pregovaračka poglavlja, dok se uskoro očekuje da će i preostala dva poglavlja biti otvorena, saopštila je ona.

"To je uspjeh kojim se ne može pohvaliti nijedna država koja pretenduje da bude članica Evropske unije. Svakako, očekujemo da će Evropska komisija prepoznati rezultate u procesu reforme pravosuđa, odnosno rezultate koje smo postigli ne samo kada je u pitanju zakonodavni i institucionalni okvir, već i primjena zakona posebno kada je riječ o veoma zahtjevnom, za primjenu, sistema profesionalnog ocjenjivanja sudija i državnih tužilaca. Takođe, očekujemo da će prepoznati najnovije aktivnosti Uprave policije i državnog tužilaštva u borbi protiv organizovanog kriminala, korupcije na visokom nivou, pranja novca, privremeno oduzete imovine, kao i zapljene narkotika", zaključila je Laković.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније