Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

12. 11. 2018. 13:54   >>  15:30

OSTALO 1.500 KLUBOVA

Janović: Da smo Kina bilo bi previše

Rok za podnošenje zahtjeva za usklađivanje rada sportskih organizacija sa novim Zakonom o sportu ističe u srijedu i neće biti produžen, saopštio je ministar sporta Nikola Janović i dodao da će svi klubovi koji to ne učine biti izbrisani iz registra.

Janović je ukazao da su sportski klubovi koji su na dan stupanja na snagu Zakona, odnosno 14. jula, obavljali sportsku djelatnost bili dužni da u roku od četiri mjeseca usklade rad organizacije i opšte akte sa odredbama novog Zakona, kako bi se ostvarili preduslovi da u narednom periodu to urade i nacionalni sportski savezi.

„Rok za podnošenje zahtjeva za usklađivanje rada sa novim Zakonom ističe u srijedu i neće biti produžen“, saopštio je Janović na konferenciji za novinare i dodao da će svi klubovi koji se ne preregistruju biti izbrisani iz registra.

Ministar je saopštio da je do sada oko 260 klubova ušlo u proces preregistarcije, ali da očekuje da će taj broj u naredna dva dana preći 300.

Janović je naveo da je registar sportskih organizacije, koji je naslijeđen od Uprave za mlade i sport, u lošem stanJu jer ne sadrži potrebne podatke o sjedištu, organima upravljanja, kadru, opremi i uslovima u kojima rade sportske organizacije.

On je rekao da je Ministarstvo sporta, imajući u vidu značaj preregistracije, od početka preduzelo ogromne napore da taj proces učini znatno lakšim.

Janović je objasnio da je na sajtu Ministarstva objavljeno Uputstvo za usklađivanje rada sprotskim klubova sa novim Zakonom o sportu, u kojem je jasno objašnjen svaki pojedinačni korak koji je klub dužan da preduzem u tom procesu.

„Uputstvo sadrži matrice svih potrebnih dokumenata, uključujući i Statut kao ključni akt za funkcionisanje sportskih organizacija“, rekao je Janović i dodao da su obavijestili sve Opštine da su dužne da informišu sportSke klubove sa svoje teritoije o procesu.

Osim Opština, kako je naveo, informisali su sve nacionalne sportske saveza da pomognu klubovima iz svog sporta da uspješno završe proces preregistracije.

„Takođe, kontaktirali smo velike klubove da bi ih usmjerili na Uputstvo, a službenici nadležnog Direkotrata bili su na usluzi za dodatna pojašnjenja. Sa svakim klubom koji je podnio zahtjev za usklađivanje rada zakazan je sastanak gdje se dodatno objašnjavaju obaveze u ovom procesu i određuju rokovi za relaizaicju istih“, rekao je Janović.

On je podsjetio da je do kraja 2016. godine u registru bilo upisano više od tri hiljade sportskih organizaicja, da je rješenjem Uprava za mlade i sport izbrizala oko 1,5 hiljada, tako da je u registru ostalo još oko 1,5 hiljada upisanih klubova.

„Da smo Narodna Republika Kina bilo bi previše“, rekao je Janović.

Prema njegovim riječima, na dva javna konkursa Ministarstva sporta za dodjelu sredstava sportskim organizacijama javilo se nešto više od 300 sportskih klubova.

„Na samom početku mandata govorio sam da imamo puno fiktivnih sportskih organizacija, a navedene brojke to i potvrđuju“, kazao je Janović.

Kako je dodao, većina klubova koji su se javili na konkurs su Ministarstvu podnijeli zahtjev za usklađivanje rada.

„Ali gdje su svi gdje su oni do 1,5 hiljada? Zaključak je jednostavan. Riječ o klubovima koji su godinama unazad uzimali novac od raznih konkursa Uprave za mlade i sport, igara na sreću, Opština, sponzora i osatlih, za šta su i osnovani“, rekao je Janović.

Prema njegovim riječima, to nijesu klubovi koji vrše svoju ulogu u sportskoj oblasti, obrazuju mlade sportiste, učestvuju na takmičenju, razvijaju zdrave stilove života, već klubovi čiji vlasnici uzimaju novac od državnih institucija.

Janović je rekao da zbog svega navedenog od samog početka insistiraju a konačnom sređivanju registra sportskih organizacija i sistema sporta uopšte.

„Politika Vlade usmjerena je na još veću finansijsku podršku zbog čega moramo znati kome dajemo novac građana koji je opredijeljen za razvoj sporta“, poručio je Janović.

On je rekao da će nacionalni savezi na narednom konkursu Ministarstva dobiti još više novca za realizaciju programskih aktivnosti, i poručio da će nastaviti da insistiraju na snažnim motivacionim politikama za mlade sportisite, poput stipendija i premija.

„Konačno će se kategorizacijom sporta odrediti svako mjesto u sistemu, pa će se znati ko su naši najznačajniji klubovi iz prve kategorije olimpijskih sportova koje će Vlada, odnosno Ministarstvo, odrediti kao prioritetne i finansijski ih podržavati“, naglasio je Janović.

Kako je dodao, ostali klubovi u sportovima koji se odrede posebnom odlukom biće sufinansiranji kroz sistem dječijeg sporta.

„Lokalne samouprave moraju još ozbiljnije finansijski podržavati klubove sa svoje teritorije i će posle procesa preregistracije svako će znati koji klubovi stvarno funkcionišu i doprinose razvoju sporta“, naglasio je Janović.

Kako je naveo, nije normalno da pojedine opštine imaju 100 klubova na svojoj teritoriji, jer ne postoji šansa da oni budu održivi.

„Važno je da, kao rezultat ovog procesa, ostanu sportske organizacije koje stvarno doprinose unaprjeđenju sporta, a našom politikom ćemo ih još jače podržavati u namjeri da stvorimo održiv i funkionalan sistem“, poručio je Janović.

On je objasnio da je rok za preregistraciju nacionalnih sportski saveza dva mjeseca, nakon što to urade klubovi.

Janović je kazao da škole sporta mogu da nastave da funkcionišu bez problema kao do sada.

„Škole koje imaju ambiciju da imaju takmičare i psotanu klub bez problema mogu da postane, ukoliko ne žele onda mogu da nastave da funkconišu kao škole i nijesu pod ingerencijom Ministarstva sporta“, objasnio je Janović.

Na pitanje kakva je šansa za klubove u gimnastici, koji nemaju nacionalne saveze, Janović je rekao da nema problema sa tim klubom i da mogu da budu osnovani, odnosno da savez ne mora nužno da postoji u nekom sportu.

Kada je riječ o kaznenoj evidenciji, on je podsjetio da je starim Zakonom postojala obaveza da se lica koja su u upravljačkim strukturama kluba provjeravaju u kaznenoj evidenciji, ali da da to ranije nije rađeno.

„Imamo situaciju da u svakom drugom klubu preko 30 odsto osoba su u kaznenoj evidenciji za krivična djela koja su propisana zakonom, a dešavalo se da imamo i klub gdje su sve osobe koje se prijave da budu u kaznenoj evidenciji“, rekao je Janović i dodao da nakon preregistracije toga neće biti.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније