Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina; Objavila: J.B.Č. ]

15. 11. 2018. 12:09   >>  11:45

DARMANOVIĆ NA FORUMU

CG uspješno realizuje sve obaveze iz vizne liberalizacije

Crna Gora uspješno realizuje obaveze iz vizne liberalizacije, kazao je ministar vanjskih poslova Srđana Darmanovića i dodao da crnogorski državljani mogu bez vize putovati u 100 zemalja svijeta, dok državljani iz 104 države mogu, bez vize, boraviti u Crnoj Gori.

Darmanović je na otvaranju Prvog Konzularnog foruma u Podgorici podsjetio da je u novembru 2009. godine Savjet ministara Evropske unije (EU) donio odluku o ukidanju viza za crnogorske građane što je podstaklo talas pozitivnih promjena.

Kako je naveo, uz ispunjavanje kriterijuma u oblastima vladavine prava, izdavanja putnih dokumenata i bezbjednosti granica koje su prethodile odluci da državljanima Crne Gore bude omogućeno putovanje bez vize u sve zemlje članice Šengen zone, sprovodile su se sveobuhvatne reforme i u drugim oblastima.

"To za rezultat ima da je Crna Gora, samo 11 godina od obnove nezavisnosti, postala punopravna članica NATO-a, istovremeno, dinamično prelazeći dionice na putu učlanjenja u EU", rekao je crnogorski šef diplomatije.

Prema njegovim riječima, Crna Gora je prepoznata kao kredibilan partner koji doprinosi afirmaciji mira, stabilnosti i prosperiteta, kako u regionalnim tako i međunarodnim okvirima.

"Danas, naša evropska i evroatlantska partnerstva garantuju bezbjednost zemlje i sigurnost poslovnog i investicionog ambijenta, a važnu ulogu u tome imaju i konzularne aktivnosti", nagalasio je Darmanović.

On je kazao da Crna Gora uspješno realizujemo sve obaveze koje proizilaze iz vizne liberalizacije.

"Zahvaljujući takvoj politici Vlade, crnogorski državljani mogu bez vize putovati u 100 zemalja svijeta, dok državljani iz 104 države mogu bez vize boraviti u Crnoj Gori", naveo je Darmanović.

On je podsjetio da je Crna Gora zaključila sporazume o konzularnom zastupanju u zemljama u kojima nemaju diplomatsko predstavništvo, odnosno Srbijom, Hrvatskom, Bugarskom, Bosnom i Hercegovinom i Poljskom.

Darmanović je saopštio da su u toku pregovori o zaključivanju sličnih sporazuma sa Italijom, Turskom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Generalni direktor za konzularne poslove Selim Lika rekao je da Crna Gora uživa sistem vizne liberalizacije od 2009. godine i da su od tada veoma aktivni, posebno kada je riječ o procesima vizne politike imajući u vidu sve izazove koje karakterišu migracije.

Kako je naveo, fokusirali su se u velikoj mjeri na onlajn /online/ baze podataka kada je riječ o kontroli i viznoj politici.

"Tokom protekli dvije godine Crna Gora je bila u prilici da se upotpunosti usaglasi sa Šengeskom listom, što znači da svaki građani koji može uću u EU može i u Crnu Goru", ukazao je Lika.

Vizna liberalizacija, prema njegovim riječima, ima posebnu ulogu za ekonomski razvoj države.

"U tom smislu Crna Gora je preduzela nekolikoi važnih koraka kako bi zemlju učinila drugačijom i atraktivnijom za turiste. Oni koji imaju šengesku vizu, Velike Britanije ili Sjedinjenih Američkih Država mogu u Crnu Goru putovati u trajanju od 30 dana, što smatramo dobrom modelu", rekao je Lika.

On je kao dobar model naveo sezonske vize i podsjetio da Crna Gora ima potpisan sporazum o tome sa Kazahstanom, Jermenijom i Ruskom Federacijom.

Lika je saopštio da u prvom kvartalu naredne godine namjeravaju da kreiraju veb /web/ platformu putem koje će turisti moći da apliciraju za crnogorsku vizu, kako bi im olakšali proces i smanjili vrijeme koje je potrebno da ulože u dobijanje viza.

On je rekao da im je važno da su fokusirani na saradnju sa agencijama u Crnoj Gori, ali i šire koje se bave pitanjem migracija, i da pokušavaju da budemo u toku sa migracionim rutama.

Lika je predložio da u budućnosti na sličnom forumu mogu razgovarati o mogućnosti regionalnih viza, što je već implementirano u nekim regionima svijeta.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније