Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: rtcg.me, Objavio: I. P. ]

15. 11. 2018. 12:45 >> 15:09
23

HODŽIĆ PORUČIO

Sa CG imamo sve, bez nje nemamo sebe

Ministar pravde Zoran Pažin ocijenio je da savremena Crna Gora u najvećoj mjeri svoj građanski identitet duguje tradiciji antifašizma, dok je predsjednik SUBNOR-a Zuvdija Hodžić ocijenio da sa Crnom Gorom imamo sve, ali da bez nje nemamo sebe.

 

To su poruke s obilježavanja 75 godina od zasjedanja ZAVNO-a za Crnu Goru i Boku, te 70 godina od osnovinja SUBNOR-a i Antifašista Crne Gore.

Tom prilikom, Pažin je podsjetio da je slobodarski Kolašin okupio 538 delegata iz svih krajeva Crne Gore i Boke na istorijskoj skupštini rodoljuba.

"Nije antifašistički duh ugašen u Kolašinu ni nakon 18 nacističkih bombardovanja, nikada crnogorski antifašisti nijesu dozvolili da se u ponosnoj partizanskoj prijestonici Crne Gore ugasi iskra slobode", istakao je Pažin sa sjednice u Kolašinu.

On je podsjetio da su iznova oslobađali Kolašin onoliko puta koliko je bilo potrebno.

"A valjalo ga je u četiri godine rata osloboditi čak 23 puta", rekao je Pažin.

Takvi podvizi ostavili su, kako je rekao, neizbrisiv pečat u crnogorskom biću.

Ostvaren veliki dio vjekovnog sna

"Vođena ovom istom žeđi za slobodom i pravdom, Crna Gora se 90-ih godina prošlog vijeka izdigla visoko iznad mraka balkanskog velikonacionlanog bezumlja, da bi se na majskom referendumu 2006. konačno vratila sebi, trajno ugradivši vrijednosti antifašizma u temelje obnovljene državnosti", podsjetio je Pažin.

Podsjetio je da zato nema sumnje da savremena Crna Gora svoj građanski identitet u velikoj mjeri duguje upravo tradiciji antifašizma.

"Koji je snažnije nego bilo koja druga istorijska ideja uspio da ujedini crnogorsko društvo u svim njegovim različitostima", poručio je Pažin.

Iz svijetle antifašističke tradicije, kako je rekao, Crna Gora danas crpi moralno pravo da sa ponosom zauzme mjesto koje joj pripada u zajednici najprogresivnijih država svijeta.

"Veliki dio ovog vjekovnog sna je već ostvaren", vjeruje Pažin.

Članstvom u NATO-u, prema riječima Pažina, postali smo dio zajednice slobodnih i bezbjednih zenmalja koje su se obavezale da će zajedno i odlučno braniti bilo koju svoju članicu u slučaju da bude napadanuta.

Istakao je i da su puno puta Crnogorci ginuli braneći svoje saveznike, te da sada prvi put u svojoj istoriji Crna Gora može računati na pomoć svojih saveznika, sa kojima čini najveći savez na svijetu - NATO.

Hodžić: Primjer smo antifašističkim organizacijama u regionu

Predsjednik SUBNOR-a Zuvdija Hodžić kazao je da je ta organizacija bila i ostala najdržavotvornija, najpatriotskija i najetičkija društvena snaga velikog uticaja. Sa Crnom Gorom imamo sve, a bez nje, kako je kazao, nemamo sebe.

"Borbom protiv svih vidova fašizma, klerikalizma i nacionalizma, nadahnuti njegoševskim atavizmom postigli smo da nas antifašističke organizacije u državama bivše Jugoslavije vide kao primjer koji im je nažalost nemoguće slijediti, jer djeluju u veoma teškim uslovima", rekao je Hodžić.

Navodeći kako se ne opredjeljuju stranački, Hodžić je rekao da se raduju što su njihovi članovi lideri stranaka crnogorske i demokratske orjentacije, kao i mnogi istaknuti državni funkcioneri.

"Nažalost, imamo i opoziciju koja to nije prema vladi, nego prema državi, zbog čega nam je svima gore", istakao je Hodžić.

Svečanoj akademiji prisustvovao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, a čestitke su uputili predsjednici parlamenta i Vlade, Ivan Brajović i Duško Marković, koji je izrazio uvjerenje da su konstituisanjem ZAVNO-a ojačani vjekovni i postavljeni savremeni temelji crnogorske državnosti.

Пратите нас на

Коментари23

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније