Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Antena M; Objavila: M.M ]

15. 11. 2018. 19:33 >> 12:07
31

DPS PREDLAŽE

Usvajanje "Rezolucije povodom stogodišnjice PG skupštine"

Poslanici Demokratske partije socijalista su predsjedniku Skupštine Ivanu Brajoviću podnijeli prijedlog da usvoji Rezoluciju povodom stogodišnjice Podgoričke skupštine.

"Osim toga, kao jedan od razloga predlaganja Rezolucije je i činjenica da se, 100 godina nakon tragičnog događaja, on pokušava zloupotrijebiti u dnevnopolitičke svrhe ''služeći kao uporište nekim unutaršnjim i spoljnim nacionalističkim strukturama za negiranje crnogorske nacije i države''.

U Rezoluciji Skupština CG konstatuje da je u periodu ''prije, tokom i poslije Velikog rata, Crna Gora bila suverena i međunarodno priznata država, definisana Ustavom iz 1905. i da ''Podgorička skupština'' održana 24-29 novembra 1918. nije bila njena legalna institucija.''

Takođe, u dokumentu se navodi i da je nelegalnost i nezakonito konstituisanje ''Podgoričke skupštine'' formalno-pravni osnov za ništavost svih njenih odluka. Osim toga, navodi se da je ''Podgorička skupština'' bila instrument kojim je izvršen prevrat u Crnoj Gori.

''Nelegalnom odlukom ''Podgoričke skupštine'' riješeno je da Crna Gora, međunarodno priznata, članica Antante i jedna od država pobjednica u Velikom ratu bude prisajedinjena Kraljevini Srbijii da kao njen dio, bez svog imena i državnog subjektiviteta, uđe u sastav Kraljevine SHS''-navodi se u Prijedlogu Rezolucije.

U dokumentu, koji su poslanici DPS-a uputili Brajoviću navodi se i da je ''nelegalnom odlukom ''podgoričke skupštine'' izvršena nasilna detronizacija kralja Nikole I i dinastije Petrović Njegoš.

U dokumentu se pominje i crkva.

''Nelegalnim odlukama ''Podgoričke skupštine'' omogućeno je nezakonito ukidanje autokefalnosti Crnogorske crkve''-navedeno je u Rezoluciji.

Na kraju se navodi da su odluke ''Podgoričke skupštine'' faktički poništene kroz Narodnooslobodilačku borbu 1941-1945, odnosno ukinute odlukama ZAVNO Crne Gore i Boke, CASNO i AVNOJ-a, kao i referendumom iz maja 2006. i Deklaracijom nezavisne Republike Crne Gore od 3. juna 2006.''

Пратите нас на

Коментари31

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније