Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ TVCG; Objavila: J.B.Č. ]

17. 11. 2018. 20:13   >>  20:02

POLITIČKE PARTIJE

Da poštuju preporuke DRI ili ostaju bez novca

Nepostojanje sankcija u slučaju kada političke partije novac iz budžeta troše nezakonito uslovilo je odluku Državne revizorske institucije (DRI) da predlože izmjene Zakona o finansiranju partija. Ukoliko Skupština usvoji predlog DRI, partije koje ubuduće ne budu sprovodile preporuke te institucije neće dobijati novac iz budžeta neko vrijeme. Rekorder u nezakonitom trošenju budžetskog novca je Crnogorska, slijede SNP, Bošnjačka i Liberalna partija.

Uprkos preporukama DRI, pojedine partije i po nekoliko godina u kontinuitetu na finansijski izvještaj dobijaju negativno mišljenje.

"Prije svega CDU odnosno njen pravni sljedbenik Crnogorska, Liberlna partija, Bošnjačka strankai Socijalistička narodna partija", kazao je Nikola Kovačević iz DRI.

Rekorder, Crnogorska, do danas nije ni znala da prednjači u negativnim mišljenima DRI.

"Za nas su nalazi DRI veoma važni i mi smo o našem izjašnjenju o preliminarnim nalazima već saopštili šta su i naša viđenja i šta će biti neke naše mjere", kazao je Vladimir Pavićević iz Crnogorske.

Neki se zbog takvih propusta osjećaju neprijatno, neki misle da sa uslovnim ili pozitivnim mišljenjem iz 2018. mogu da ispeglaju prethodna negativna.

"Od 1. januara 2018. sva plaćanja, svi prihodi, rashodi idu preko centrale Liberalne partije jer sve primjedbe DRI su bile usmjerene na to da naši Opštinski odbori nepravilno sprovode računovodstvene radnje", kazao je Andrija Popović, predsjednik Liberalne partije.

"Tačno je da je u periodu od 2012 do 2015 Bošnjačka stranka imala negativno mišljenje DRI, međutim u poslejdnjoj godini i prethodne tri na tom planu su se značajno popravili naši rezultati", kazao je Sead Šahmanović iz Bošnjačke stranke.

Mi dobili pozitivno mišljenje za godišnji finansijski izvještaj, a da imamo nekoliko preporuka na osnovu utvrđenih nedostataka na osnovu revizije nepravilnosti", kazao je Vladimir Pavićević iz Crnogorske.

U SNP-u nijesu mogli da komentarišu nalaze DRI jer, kako su kazali, novi koji su dobili još je pod oznakom tajno. Brojne su nepravilnosti u izvještajima partija zbog kojih su mišljenja DRI negativna.

"Nepoštovanje Zakona o finansiranju političkih subjekata izbornih kampanja, Zakona o računovodstvu, Zakona o radu, Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica, Zakona o obligacionim odnosima i nepoštovanje datih preporuka iz prethodnog perioda", kazao je Nikola Kovačević iz DRI.

Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja jasno propisuje obaveze, zabrane i ograničenja za partije, kao i prekršajne novčane kazne u slučaju njihovog nepoštovanja.

Kako je saopšteno iz Agencije za sprečavanje korupcije (ASK), protiv političkih subjekata koji su kršili zakonske odredbe Agencija je do sada pokrenula 139 prekršajnih postupaka i donijela pet odluka o privremenoj obustavi sredstava.

Međutim, u DRI smatraju da je zakon neophodno izmijeniti, posebno u dijelu kazni. Zato je vijeće DRI tekst sa izmjenama zakona poslalo Skupštini.

"Da Ministarstvo finansija obustavi isplatu sredstava, odnosno finansiranje redovonog rada za određeni period ili finansiranje izborne kampanje u slučajevima ozbiljnih nepravilnosti", kazao je Kovačevć.

Te obustave bi pokretala Agencija za sprečavanje korupcije, a na osnovu informacija DRI.

 

Aleksandra Jovančević, TVCG

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније