Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila M.L.B. [ Pobjeda ]

19. 11. 2018. 07:40   >>  19:56 1

AHLUND SMATRA

Etničke tenzije na Balkanu mogu opet da planu

Kristijan Ahlund, član i bivši predsjednik Evropske komisije protiv rasizma i netolerancije (ECRI), ocijenio je u razgovoru za Pobjedu da je Balkan i dalje nestabilno područje.

"Najveća prijetnja Balkanu je etnička tenzija koja može da plane opet. Najbolji antidot je dalji pristup zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji. Međutim, problem je što na tom putu vidimo otpornost od internih, ali još više eksternih faktora. Ne samo na Balkanu, već i u drugim djelovima Evrope vidimo kako Rusija promoviše centrifugalne sile", kaže Ahlund u razgovoru za Pobjedu.

Tokom druge polovine devedesetih godina glavno područje njegovih aktivnosti bio je Balkan, posebno Bosna i Hercegovina, a od 1997. godine bio je generalni direktor za ljudska prava Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OSCE) u Bosni i Hercegovini, zadužen za praćenje implementacije aspekata ljudskih prava Dejtonskog sporazuma.

Ahlund kaže da je Balkan i dalje područje koje se suočava sa velikim izazovima.

Navodi da mnoge evropske zemlje nijesu otporne na ruski uticaj, a jedna od njih je, kaže, i Mađarska.

"Mađarska i njeni skeptični stavovi prema EU ohrabreni su od strane Rusije i zabrinut sam da bi to moglo opet da se proširi i na Balkan", kaže Ahlund.

Ipak, dodaje on, vjeruje da su zemlje Balkana, a među njima i Crna Gora, spremne da se odupru takvom pritisku, ako ne same, onda uz pomoć partnera.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније