Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina, objavila B.B. ]

19. 11. 2018. 14:05 >> 14:04
4

DARMANOVIĆ POJASNIO

Gruevski nije bio na potjernici

Ministar vanjskih poslova Crne Gore Srđa Darmanović, kazao je da prelazak bivšeg makedonskog premijera Nikole Gruevskog preko Crne Gore, nije sporan, jer u to vrijeme, kada se odlučio da zatraži azil u Mađarskoj, nije bio na Interpolovoj potjernici.

"Makedonija nije izdala nikakve signale koji bi drugim zemljama dale do znanja da je on čovjek koji je van zakona. Samim tim, crnogorski državni organi su ga tretirali, kao i svakog drugog građanina, koji se nalazio u društvu diplomata sa diplomatskim tablicama", naveo je Darmanović na radnom sastanku sa predstavnicima medija.

Komentarišući odnose sa Albanijom, u svjetlu izgradnje malih hidroelektrana, Darmanović je kazao da vjeruje u dobrosusjedske odnose sa tom državom.

"Vjerujemo u dobrosusjedske odnose sa Albanijom i međusobno informisanje. Vjerujem da će se svi problemi rješavati u duhu dobrih odnosa. Postavili smo pitanja i sada čekamo da vidimo kako će se albanska strana postaviti", rekao je Darmanović, dodajući da ne zna šta će biti.

"Proces će se nastaviti, komunikacija je intenzivna i vjerujem da će stvari ići tim pravcem", kazao je Darmanović.

Odnosi sa Srbijom najbolji od nezavisnosti

On je ocijenio da su odnosi Crne Gore i Srbije najbolji od kada su dvije države postale samostalne, navodeći da je politika dobrosusjedstva u crnogorskom nacionalnom interesu.

Darmanović je dodao da postoje razlike dvije države koje ne kriju.

"Mi smo članica NATO-a, a Srbija to ne želi. Uglavnom, magistralni pravac bilateralnih odnosa je dobar", rekao je Darmanović.

Upitan da li Rezolucija, koju je predložila vladajuća crnogorska koalicija može uticati na odnose sa Srbijom, on je odgovorio da su to unutrašnja pitanja države.

"Na kraju krajeva, to je istorija. Ne znam zašto bi se današnja Srbija sa tim identifikovala, a naša unutrašnja pitanja, mi sami rješavamo", kazao je Darmanović.

On je danas, predstavio rad tog Vladinog resora, povodom dvije godine rada Vlade i rekao da je za ovu godinu Ministarstvo realizovalo 100 odsto obaveza predviđenih Programom rada Vlade.

Istakao je, da je pristupanje NATO-u, kao najveće dostignuće poslije obnove crnogorske nezavisnosti i ostvarenje jednog od najvažnijih spoljnopolitičkih prioriteta, značajno uticalo na kredibilitet Crne Gore na svjetskoj sceni.

"Osim garancije bezbjednosti i pozicije na međunarodnom planu, stvorili smo i pretpostavke za brži ekonomski razvoj. Već se osjećaju veoma pozitivni efekti kroz rast stranih direktnih investicija, čiji je priliv samo iz država članica NATO u prvih šest mjeseci ove godine povećan 2,5 puta u odnosu na isti period prošle godine", kazao je Darmanović.

Prema njegovim riječima, od trenutka ulaska u NATO porastao je i broj turista iz država članica i to prema podacima Nacionalne turističke organizacije za oko 25 odsto, u poređenju s istim periodom prethodne godine.

Govoreći o pregovorima između Srbije i Kosova, i o eventualnoj ulozi Crne Gore kao medijatora u tom procesu, on je rekao da je Crna Gora uvijek podržavala njihov dijalog i da je bila prijatelj objema stranama.

"Na svaki način. I javnim djelovanjem i u kontaktu sa najvišim zvaničnicima. U našem interesu je stabilnost regiona. Ne želimo krize i političke tenzije u regionu. Ukoliko ih bude, male države poput naše uvijek će biti u nekoj vrsti izloženost", obrazložio je Darmanović.

Kako je rekao, Crna Gora je odigrala konstruktivnu ulogu, ali teško da možemo biti nosilac rješenja niti nam ta uloga pripada.

Glasaće za Kosovo u Interpolu

On je rekao da će Crna Gora glasati da Kosovo bude članica Interpola jer, smatra on, nema razloga za promjenu odluke.

Komentarišući mogućnost razmjene teritorija između Kosova i Srbije, rekao je da Crna Gora ne može uticati na ono što će susjedi da dogovore, već da im poželi sve najbolje.

"Imamo legitimno pravo da ih upozorimo da ako se krene sa razmjenom teritorija, to bi bilo prvi put na Zapadnom Balkanu i niko sa sigurnošću ne može da kaže da li će biti nekog domino-efekta. Želimo da se stabilizuju ti odnosi i da stabilizuju Zapadni Balkan", rekao je Darmanović.

Vrijeme najveće zategnutosti odnosa između Crne Gore i Rusije, je, prema riječima Drmanovića prošlo.

"Nema mnogo izjava sa ruske strane koje podstiču na dodatne polemike. Ni u vrijeme najkomplikovanijih perioda i najviše tenzije, odnose nijesmo prekidali, niti Rusija niti Crna Gora. Imamo relativno regularnu diplomatsku saradnju a i u međunarodnim organizacijama", naveo je Darmanović.

Prema njegovim riječima, Rusija ima svoju politiku na Balkanu, čiji je jedan izraz bio ono što se dešavalo u Crnoj Gori 2016. godine i, smatra on, to se neće bitno promijeniti.

"Dobro je ukoliko bi sa ruske strane postojalo shvatanje da je faza završena i da je Crna Gora postala članica NATO-a i da je to pitanje riješeno. Crna Gora, kao mala država, nema afinitete sukoba sa drugima, ali će svoje savezničke obaveze izvršavati u najboljoj mjeri", rekao je Darmanović.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније