Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: I. P. ]

20. 11. 2018. 07:14   >>  17:59

PROFESOR ŠKARIĆ

Rasturanje EU imalo bi velike posljedice

Države Zapadnog Balkana bez Evropske unije nemaju unutrašnji potencijal i vjerujem da će EU pojačati angažman prema novim članicama, rekao je u intervjuu za Pobjedu profesor ustavnog prava na univerzitetu u Makedoniji Svetomir Škarić.

 

Škarić, koji je u četvrtak imao predavanje u Matici crnogorskoj, ocijenio je i da sama EU mora da gleda šire od evropskog kontinenta.

"Evropa definitivno ima unutrašnjih problema, desne partije su u usponu, a problem je i legitimitet rukovodećih struktura EU, koje imaju tehnokratski karakter. EU to mora da riješi ukoliko želi da se i dalje razvija i širi. Ako mene pitate, ja sam optimista, jer smatram da EU jednostavno nema alternativu", rekao je Škarić.

Ukoliko bi došlo do rasturanja EU, posljedice bi, smatra on, bile velike.

"Bile bi veće od posljedica rasturanja Rimskog carstva i trostruko veće od posljedica rasturanja Jugoslavije. EU je veliki projekat, u njega se previše uložilo i ja sam ubijeđen da će Evropa pronaći izlaz iz ove krize i da će ojačati. U tom kontekstu treba gledati i perspektivu Zapadnog Balkana. Ova kriza nameće potrebu da Evropa ima svoju vojsku. To je jedna od starijih ideja, još od 50-ih godina. To može biti dobar znak da Evropa ojača iznutra i zauzme čvršći stav, što će imati reperkusije i na sam karakter EU kao političke unije. Evropa ima potrebu širenja", istakao je Škarić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније