Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: J.B.Č. ]

21. 11. 2018. 08:24   >>  09:29 27

CRNOGORSKI POKRET PODNIO

Krivična za tri učesnika skupa u Budvi

Crnogorski pokret je podnio krivičnu prijavu Vrhovnom državnom tužilaštvu u Podgorici protiv protojereja SPC Momčila Krivokapića iz Kotora, istoričara Čedomira Antića iz Beograda i istoričara Aleksandra Rakovića iz Beograda zbog krivičnih djela protiv ustavnoga uređenja i bezbjednosti Crne Gore i izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje.

Crnogorski pokret krivične prijave podnio je zbog stavova koje su Krivokapić, Antić i Raković saopštili na skupu "Pokoljenja djela sude", koji je održan 7. novembra u Budvi.

Protojerej Srpske pravoslavne crkve Momčilo Krivokapić je kako navode, izjavio je "Od reda ljudi ne znaju da Boka nikada nije bila Crna Gora, a da su Grbalj, Budva, Maine, Brajići, Bečići i Paštrovići Boka Kotorska. Boka se ujedinila sa Srbijom direktno, a ne preko podgoričke skupštine". Tom prilikom Krivokapić je, dodaju, poručio "Gore glavu srpski narode gore glavu srpski narode Boke Kotorske! Prošli su svi okupatori, pa će proći i ovi! Ničija nije gorela do zore".

Istoričar iz Beograda Čedomir Antić, koji se okupljenima obratio posredstvom video linka kako ističu izjavio je "Oni nijesu uspjeli ni u čemu drugome, osim da budu privezak i sluge moćnih i silnih na ovome svetu" i na kraju dodao, "Želim vam srećnu stogodišnjicu oslobođenja i ujedinjenja, želim svima vama više sreće u ovome veku, i nadam se da ćemo se uskoro videti kada dođe sloboda, kada dođe demokratija i Srbin više ne bude rob".

Istoričar Aleksandar Raković iz Beograda, koji se takođe okupljenima obratio posredstvom video linka, kako dodaju, kazao je "Mi smo kao narod pregurali u bilo kojoj srpskoj zemlji okupacije koje su trajale predugo i okupacije koje su trajale kratko. I ovoj pokušaj okupacije identiteta u Crnoj Gori i srpske Crne Gore neće biti večan. Moja osnovna poruka je - ujedinićemo srpske zemlje i oslobodićemo srpsko more".

"Crnogorskoj javnosti je poznato da Aleksandar Raković i Čedomir Antić u više navrata daju izjave, intervjue, objavljuju tekstove u kojima vrijeđaju dostojanstvo pripadnika crnogorske nacije i poklonika CPC, negiraju ih i nazivaju pogrdnim imenima, pozivaju na građanske nemire, obmanju javnost o položaju srpskog naroda u Crnoj Gori, sa namjerom pravljenja međunacionalne i međuvjerske netrpeljivosti, kao i mnoge druge konstrukcije koje unose podjele i loše međuljudske, međunacionalne i međukonfesionalne među građane Crne Gore", navodi se u saopštenju Crnogortskog pokreta.

Oni još jednom apeluju na pravosudne organe Crne Gore da, u skladu sa zakonom, izvršavaju svoje obaveze i budu brana svim nedozvoljenim aktivnostima i ponašanjima jer, kako su kazali nečinjenje i oportunizam mogu samo proizvesti dalje urušavanje pravnog poretka, podizanje tenzija i stvaranje međusobne netrepeljivosti među građanima Crne Gore.

"Pravosuđe mora biti brana svim atacima na građansku Crnu Goru, njenu multikulturalnost i multikonfesionalnost, njen antifašistički karakter, nepovrjedivost teritorije Crne Gore i njenu cjelovitost, što u krajnjem znači zaštitu ustavnih načela na kojima je sazdana nezavisna i suverena Crna Gora", navodi se u saopštenju.

Pogrešno je, ističu, podvoditi pod slobodu govora aktivnosti koje mogu proizvesti ogromne posljedice po građanski mir i međusobnu sukobljenost između nacionalnih konfesionalnih grupa u Crnoj Gori.

Pitaju, zar je "sloboda govora" izgovarati riječi "Gore glavu srpski narode, gore glavu srpski narode Boke Kotorske! Prošli su svi okupatori, pa će proći i ovi! Ničija nije gorela do zore"?

Пратите нас на

Коментари27

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније