Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: I. P. ]

21. 11. 2018. 09:37 >> 09:13
6

BRITANSKI MINISTAR

CG sjajan prijatelj i ključni NATO saveznik

Crna Gora je sjajan prijatelj, ključni NATO saveznik i evropski partner, ocijenio je britanski ministar za Evropu Sir Alan Dankan.

 

Naime, crnogorska ambasada u Velikoj Britaniji, u saradnji sa tamošnjim Ministarstvom vanjskih poslova i Lušticom Bay, organizovala je u Londonu proslavu 140 godina diplomatskih odnosa dvije zemlje.

Dankan je tom prilikom istakao da je proslava 140 godina odnosa između Velike Britanije i Crne Gore upriličena pet mjeseci nakon što je Velika Britanija bila domaćin uspješnog samita zemalja Zapadnog Balkana u Londonu.

"Crna Gora je sjajan prijatelj, ključni NATO saveznik i evropski partner, i mi dijelimo mnoštvo zajedničkih ciljeva i izazova. Velika Britanija ima vrlo specijalne, istorijske i dugogodišnje odnose sa Crnom Gorom, koje želimo da ojačamo i nastavimo to partnerstvo“, rekao je Dankan.

Proslava je održana u poznatoj Lokarno sobi u sjedištu Ministarstva vanjskih poslova Velike Britanije, gdje je priređen i koncert najpoznatijeg crnogorskog i renomiranog svjetskog gitariste Miloša Karadaglića.

On je nastupio pred oko 160 zvanica, među kojima su bili zvaničnici Vlade VelikeBritanije, Ambasade Crne Gore, ambasadori EU, članovi mreže Ministarstva vanjskih poslova Velike Britanije i poslanici, kao i crnogorska i britanska poslovna zajednica i crnogorska dijaspora u Velikoj Britaniji.

Karadaglić je kazao da je zadovoljan što se njegovim koncertom obilježava značajan datum u odnosima dvije države u kojima i sam živi.

"Ovo je posebno veče za mene i pod posebnim sam emocijama, spajajući večeras ove dvije zemlje koje volim. Ovo je rijedak momenat i zahvalan sam svima, a posebno Ambasadi Crne Gore u Londonu i Luštici Bay što su nam omogućili da ovako značajan datum provedemo uz prijatelje iz obje zemlje, muziku i najbolje iz naše zemlje“, rekao je Karadaglić.

Događaju su prisustvovali i mediji iz oblasti biznisa, međunarodnih odnosa i diplomatije, a posluženi su crnogorski nacionalni specijaliteti.

Odnosi između dvije zemlje su kodifikovani 1878. godine, kada je Berlinski sporazum potpisala Velika Britanija, kao i Austro-Ugarska, Francuska, Italija, Njemačka i Rusija, formalno priznajući Crnu Goru kao nezavisnu državu.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније