Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: M.M ]

23. 11. 2018. 06:49 >> 20:32
1

UNOSAN BIZNIS

Crnogorci vole politiku, imamo 54 partije

U Crnoj Gori trenutno djeluju 54 političke partije. Početkom decembra, kako je najavljeno dobićemo još jednu. Analitičari smatraju da ne samo da prednjačimo po broju političkih partija u odnosu na broj stanovnika, već sa gotovo 12% građana koji su članovi neke od političkih partija, dokazujemo da smo dvostruko više zainteresovani za tu oblast nego zemlje Evropske unije. Višepartizam ipak, smatraju, nije donio pravi demokratski iskorak.

Da se u Crnoj Gori bez politike ne može, najbolje potvrđuje podatak iz registra Ministarstva javne uprave u kojem su evidentirane 54 partije. Prema najavama, početkom decembra dobićemo i 55. Njihovo prisutvo, medjutim, nije toliko vidljivo.

Osnivanje partije prilično je jednostavno. Pored odluke, statuta i programa, potrebno je priložiti i namjanje 200 potpisa gradjana sa biračkim pravom u Crnoj GOri. Višepartizam u Crnoj Gori je prema riječima sociologa Ratka Božovića doveo do toga da imamo više partija nego što nam treba, a manje sa stanovišta uspostavljanja saglasnosti većine, odnosno drustvenog konsezusa.

"Umjesto jednopartijskog monolita, sad imamo hiperpluralizam. To znaci mnostvo razdvojenih partija koje se dijele kao amebe. Do toga dolazi najvise zato sto en postoji konherentna ideolodgija, sto en postoji konsenzus o razvoju, kuda drustvo treba da ide. Onda imamo nesto sto je problematicno, strancaranje kao partikularnu formu uticaja na drustvo. Znaci umjesto gradjanina, iammo strancara. Strangar je uvijek na jednoj strani, on nije onaj koji vidi cjelinu i to je problem", kazao je sociolog Ratko Božović.

"Slabosti svih partija jeste da su unutar sebe autoritarne. Spolja cine pluralizam, ali unutar partijskog tijela je autoritarizam, vodja i nekoliko blizih i daljih sljedbevnike, svi ostali su tu da podrze i osvoje sto vise glasova", kaže profesor Čedomir Čupić.

"Veliki broj je izlišan, nepotreban, mnogi ne prolaze cenzus i nemaju neke rezulatate bilo na drzavnom ili opstinskom nivou i s te tacke gledista ne uticu mnogo na politicki zivot, ali patrije ipak def politicki zivot velikih zemalja", rekao je politički analitičar Vladimir Goati.

Građane politika ipak skupo košta. Iz budžeta se za finansiranje stranaka izdvajaju ne mala sredstva, samo ove godine oko šest miliona. Ako se tome dodaju česte opomene revizorskih institucija na račun propusta u stranačkom trošenju novca, postavlja se pitanje je li politika u Crnoj Gori unosan biznis?

Irena Rašović, RTCG

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније