Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: I. P. ]

23. 11. 2018. 06:55 >> 20:34
13

ČANAK VJERUJE

Đukanović i Vučić će prevazići krize

Potezi crnogorskog rukovodstva su u interesu građana Crne Gore, a ne u interesu Srbije, Rusije, ili bilo koga drugoga. Tako treba da se ponaša rukovodstvo svake zemlje da radi u interesu svojih građana, smatra narodni poslanik i predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak.

 

On, u razgovoru za Dnevne novine, ocjenjuje da se u Srbiji kao najveće patriote predstavljaju oni koji su ruske patriote, kao da je veći Srbin onaj koji više voli Rusiju od Srbije.

"E sad, ako je nešto u takvoj situaciji dobra vijest, onda je to vijest da to nije dominantna državna politika Beograda", rekao je Čanak. 

Srbija se, kako ističe, nalazi među mnogim iskušenjima i uvjeren je da će Crna Gora, kao najbliža od svih ostalih država u regionu, naći mudrosti da razumije i neku neumjerenu reakciju, u smislu razumijevanja kompletne kompleksne situacije u kojoj se Srbija nalazi.

“Siguran sam da će takvi mudri potezi Podgorice značiti zalog za dobru i konstruktivnu saradnju Srbije i Crne Gore u budućnosti. Ja vjerujem da će predsjednici Crne Gore i Srbije naći načina da prevaziđu sve krize, jer bi svaki drugi potez bio pogrešan. Ali, isto tako je nemoguće očekivati da predsjednici dvije države, iz vizura i interesa svojih građana, mogu uvijek biti sa iste dnevnopolitičke strane. To je nemoguće. Iz tog ugla posmatram i glasanje oko članstva Kosova u Interpolu", objašnjava Čanak.

Vrijeme će, ističe pokazati, da niti Srbija ima boljeg prijatelja od Crne Gore, niti Crna Gora od Srbije.

“Samo je pitanje kako se osloboditi balasta prošlosti, da najzad ostanu za nama. Kada se to dogodi, biće mnogo jednostavnije dogovarati se o svim pitanjima bitnim za građane obje države. Ja sam uvjeren da će to biti kada se Crna Gora i Srbija nađu u EU i NATO”, kaže Čanak.

Ističe da je Crna Gora idealna za to da se na nju neko ljuti iz Srbije kad hoće da pokaže svoj “patriotizam”.

“Razlog je jednostavan sa jedne strane Crna Gora je nezavisna država što mnogi, kako ih u Crnoj Gori nazivaju 'dedinjski Crnogorci', ne mogu da prežale. Jer, za njih je uvijek bio interes Beograda, odnosno vlasti u Beogradu iznad interesa Crne Gore, koja je iz njihovog ugla nekakva zaostala primitivna postojba u kojoj će će se kopati kada umru. Sve ono ostalo dešava se u prijestonici srpstva, a to je Beograd”, dodao je Čanak.

Пратите нас на

Коментари13

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније