Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina, objavila B.B. ]

26. 11. 2018. 13:24   >>  13:00 1

DEMOKRATE OCIJENILE

Vlada cijenama goriva popunjava budžetske rupe

Vlada zbog budžetskih rupa sprječava pravično smanjenje cijena goriva, a nema ni volju, ni znanje da reformiše akciznu politiku kako bi smanjila troškove poslovanja privrede i rasteretila građane, saopštili su iz Demokratske Crne Gore.

Potpredsjednik Demokrata, Momo Koprivica, kazao je da se u Crnoj Gori, kada dođe do dramatičnog rasta cijena nafte na svjetskom tržištu, bez ikakve obzirnosti prati taj skok, dok se one ne diraju ili se minimalno koriguju u slučaju dramatičnog pojeftinjenja u svijetu.

On je dodao da zbog dramatičnog skoka ponude u odnosu na tražnju nijesu samo drastično pale cijene, nego su i formirane velike zalihe tog energenta u zemljama proizvodnje.

"Za to vrijeme u našoj zemlji, na žalost izostaje adekvatna reakcija. Niti je pravedno, niti ekonomski efikasno, da se u Crnoj Gori građani i privreda guše u velikim izdacima za gorivo ili da im se smanjenje cijene nudi na slamku, dok se ona dramatično srozava na svjetskom tržištu", rekao je Koprivica.

On smatra da je vrijeme da građani Crne Gore, makar i među posljednjima u svijetu, osjete blagodeti od drastičnog pada cijene nafte na svjetskom tržištu. Umjesto što se planira minimalno smanjenje od tri do četiri centa, cijena nafte na domaćem tržistu bi, kako je kazao, trebalo da dožive reviziju od najmanje 15 odsto.

"Uz nesavršenu regulaciju i tržišnu strukturu, akcizna politika Vlade je glavni krivac za izuzetno skupo gorivo na domaćem tržištu. Same akcize su dažbine koje uzrokuju rast cijena i ne vode računa o socio-ekonomskim prilikama onih koji ih u krajnjem snose. Ovom nakaradnom akcizom guše se privreda i ljudi koji rade, a jedino profitiraju uhljebi iz vlasti i birokratije", saopštio je Koprivica.

On je podsjetio da tražnja domaće privrede za gorivom ne opada ni zbog velikog rasta cijene.

"Stoga visoke cijene goriva podižu troškove poslovanja, što dalje pokreće spiralu rasta cijena. Ne treba da čudi to što naša zemlja bilježi najvišu stopu rasta potrošačkih cijena u regionu. Ta spirala rasta cijena negativno će uticati na privredne aktivnosti i bruto domaći proizvod (BDP), što će samo po sebi dalje prouzrokovati pad budžetskih prihoda", smatra Koprivica.

On je kazao da će obični građani zbog viokih cijena goriva, koje im je neophodno za svakodnevne aktivnosti, odustati od kupovine drugih dobara, što će kroz pad potrošnje destimulisati njihovu proizvodnju.

"Brojni su štetni efekti koji se zbog visokih cijena goriva prelivaju kroz cijelu privredu. Vlada ne želi da to sagleda i uvaži. Ona je naprotiv do te mjere gramziva da u želji da pribavi što više novca zanemaruje to da su mogući supstitucioni efekti, odnosno da se obični građani preusmjeravaju na potrošnju dobara čija cijena nije porasla", rekao je Koprivica.

On je saopštio da veće akcize ne dovode nužno do većih prihoda budžeta, ali da podstiču inflaciju troškova, što je danas slučaj u Crnoj Gori.

"Jedino moguće rješenje leži kratkoročno u ozbiljnom, ne simboličnom smanjenu cijena, a dugoročno u novom konceptu regulacije i reviziji akcizne politike. Tu prije svega treba primijeniti stepenastu politiku akciza i model klizne akcize, koje poznaju uporedna teorija i praksa i argumentuju eminentni stručnjaci u svijetu", naveo je Koprivica.

On je dodao da, prema tom modelu, visina akcize varirala u zavisnosti od kretanja cijena nafte na svjetskom tržištu, odnosno da proporcionalno prati skokove i padove cijene.

Koprivica smatra da bi taj model spriječio pojavu spirale rasta cijena, odnosno inflaciju troškova koja razara kućne budžete u vrijeme visoke nezaposlenosti, te da bi značajno smanjenje akcize na gorivo trebalo nadomjestiti akcizama na luksuz, oporezivanjem javnih funkcionera i rezanjem nepotrebnih javnih rashoda.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније