Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila M.L.B.

27. 11. 2018. 12:50 >> 15:10
22

MARKOVIĆ U SKUPŠTINI

Vlada ne želi aplauze već rezultate

Vlada ne šalje političke poruke građanima, već radi da bi građani bolje živjeli, poručio je u Skupštini premijer Duško Marković i dodao da u ovom trenutku nije vrijeme za uvećanje minimalne zarade, ukidanje kriznog poreza i smanjenje akciza na gorivo.

Poslanik Socijaldemokratske partija Ranko Krivokapić pitao je zašto Vlada odbija da prihvati njihovu inicijativu za uvećanje minimalne zarade, ukidanje kriznog poreza i smanjenje akciza na gorivo.

“Socijalna pravda je u našim rukama, bez socijalne pravde male države nijesu stabilne”, poručio je Krivokapić. “Rast koji ide u mali broj džepova je socijalna bomba”, naveo je Krivokapić.

Marković je tokom premijerskog sata odgovorio Krivokapiću da Vlada ne šalje političke poruke građanima.

“Vlada radi da građani bolje žive, znamo da je to teško, znamo da se to sada ne vidi, ali smo sigurni da će se to vidjeti”, kazao je Marković i podsjetio da je ekonomski rast prethodne godine bio 4,7 odsto, a 4,8 odsto u prvoj polovini ove godine.

“Ovo su najveće stope rasta od 2009. godine i jedne od najvećih u Evropi. Ovakav trend je doprinio otvaranju novih radnih mjesta. Broj zaposlenih u Crnoj Gori je povećan za 11.000 za dvije godine rada ove Vlade”, naveo je Marković.

To, kako dodaje, znači da je ekonomija napredovala i da su institucije radile u cilju borbe protiv sive ekonomije.

Odgovarajući na pitanje o mjerama koje Vlada preduzima u borbi protiv sive ekonomije, Marković je rekao da je od početka godine do 23. novembra oduzeta akcizna roba u vrijednosti 4,3 miliona eura, te da se najveći dio, 4,1 miion odnosi na cigarete.

"To je zajednički rezultat Uprave policije i Uprave carina, ali i državnog tužilaštva", rekao je predsjednik Vlade.

Govoreći o povećanju minimalne zarade, Marković je naveo da bi to povećanje moglo značiti veće penzije, ali na drugoj strani moglo bi dovesti i do povećanja nezaposlenosti. Objašnjava da bi najmanje produktivne radnike to moglo dovesti u sivu zonu, odnosno prelazak u rad na crno.

“Prioritet je jednaka briga za sve radnike”, poručio je Marković i dodao da za prijedloge SDP sada nije vrijeme.

“Ova Vlada bi zavrijedila aplauze da uradi to što vi predlažete, ali bi se naše javne finansije i ekonomija vratili na početak. Ova Vlada ne želi aplauze, ova Vlada želi rezultate”, poručio je Marković.

Prijemom u NATO Crna Gora postala globalni igrač

Članstvom u NATO Crna Gora je osigurala bezbjednost na političkom i ekonomskom planu, kazao je predsjednik Vlade Duško Marković i dodao da je zahvaljujući prijemu u Alijansu, Crna Gora danas postala globalni igrač.

Marković je tokom premijerskog sata u Skupštini ponovio da su od prijema u NATO udvostručene investicije u Crnu Goru iz članica Alijanse.

Poslanik Demokratske partije socijalista Obrad Stanišić, pitao je premijera koliki je bio priliv stranih investicija od prijema Crne Gore u NATO, u odnosu na period prije učlanjenja u Alijansu.

Premijer je naveo da smo članstvom stvorili i pretpostavke za brži ekonomski razvoj. Marković je poručio da podaci govore sami za sebe.

"Preliminarno direktne strane investicije iz država članica NATO-a su u odnosu na period od ranije porasle za 118,8 odsto ili 273 miliona eura nominalno, što je više nego duplo”, kazao je Marković i dodao da je broj turista iz država članica NATO veći 25 odsto.

"Ovi podaci najbolje svjedoče da su naša očekivanja bila opravdana", naveo je premijer.

Navodi i da ekonomske efekte članstva Vlada očekuje u dužem periodu, uz rast investicija i iz drugih država.

"Članstvo u NATO je velika šansa i za našu privedu", poručio je Marković i dodao da će se ekonomski efekti snažnije ostvariti u narednom periodu.

Premijer je kazao da nam je članstvo osiguralo bezbjednost iz koje proizilaze svi ostali benefiti.

"Danas je Crna Gora, zahvaljujući članstvu u NATO-u globani igrač i bez prisustva Crne Gore se ništa ozbiljnije na globalnoj sceni ne može desiti, ili bez njenog stava", poručio je Marković.

Marković Medojeviću: Državni ispred privatnog interesa

Poslanika Demokratskog fronta Nebojšu Medojevića interesuje efikasnost regulatornih institucija u očuvanju konkurencije i interesa potrošača u Crnoj Gori.

Medojević je pitao premijera zašto dajemo privatnicima, koji su kako navodi privilegovani, subvencije za izgradnju malih hidroelektrana.

“Ovo je klasični primjer prelivanja novca iz džepova građana u privatni sektor”, naveo je Medojević i dodao da se ne može stvarati profit na osnovu monopola.

Marković je odgovorio da privatni sektor ima svoje interese u energetici.

“Mi smo u Vladi sposobni da odgovorimo tim izazovima. Naše interese neće usmjeravati privatni kapital nego državni interes”, poručio je Marković i dodao da Vlada neće tjerati već privlačiti investitore.

“Problemi postoje, ali ne na način kako ih vi predstavljate”, naveo je premijer.

Odgovarajući na pitanje poslanika HGI-a Andrijana Vuksanovića premijer je kazao da Vlada ulaže sredstva i u turističke kapacitete na sjeveru naše zemlje, gdje se nastavljaju investicije u velike ski centre na Bjelasici.

“Do kraja 2020. godine tamo će biti investirano oko 70 miliona eura”, kazao je Marković.

Odgovarajući na pitanje poslanika Miodraga Lekića, premijer je kazao da Crna Gora ima nikada veći ugled na međunarodnoj sceni.

Lekić je pitao premijera "da li mu se desilo da zauzet državotvornim poslovima ne vidi vrijednosno propadanje države”

“Podjele u ovom društvu nijesu nastale dolaskom ove vlasti”, kazao je Marković i dodao da će nam trebati još mnogo vremena da prevaziđemo podjele, te da vlast na tome radi.

Proslavama PG skuštine ogoljena svaka politika

Premijer je poručio da Vlada želi da se država poštuje, makar koliko mi poštujemo druge države.

"Nikada iz Crne Gore nije bilo ozbiljne urede institucija ili vlasti druge države. Naša država i ova vlast je ponižavana i izložena svakoj vrsti poruge. Mi se tu razlikujemo, jer smo ukazali na to", istakao je Marković.

On je kazao da nikome nijesu zabranili da dođe, da se okupi ili nešto kaže.

"Sinoć je u Nikšiću bio taj skup i čuli smo poruku. Znamo kakve smo poruke čuli iz Budve. Za mene je to dragocjeno za Crnu Goru i njen demokratski razvoj. Ogoljena je svaka politika na tim skupovima, građani sada znaju šta ko misli o Crnoj Gori i kako će to vrednovati na izborima. Bilo koja politička propaganda nije mogla da nam da taj rezultat", ocijenio je Marković.

On je kazao da je poslao delagaciju Vlade na obilježevanjw 100 godina od pobjede u Velikom ratu i ujedinjenja Srbije i Vojvodine, jer, kako je naveo, na takav način ogovaraju na nezdravu politiku koja se vodi protiv Crne Gore.

"Mislim da će to dati rezultat i da će našu državu učiniti održivom", zaključio je predsjednik Vlade.

Пратите нас на

Коментари22

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније