Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: O.Z. ]

28. 11. 2018. 13:52 >> 19:58
60

ZAKONODAVNI ODBOR

Prošla rezolucija o Podgoričkoj skupštini

Zakonodavni odbor pozitivno se izjasnio o Predlogu rezolucije povodom 100. godišnjice "Podgoričke skupštine", kojom se njene odluke proglašavaju ništavnim.

Iz vladajućih partija kažu da su rezoluciju predložili isključivo kako bi prevazišli podjele u crnogorskom društvu, dok iz opozicije smatraju da se razlike tek produbljuju.

"Kako bismo, kako smo i naveli u Predlogu rezolucije, prije svega otpočeli jedno novo političko poglavlje, u cilju prevazilaženja podjela u Crnogorskom društvu, koje su uzrokovane odlukama Podgoričke skupštine", kazao je Dragutin Papović iz DPS-a.

U opoziciji tvrde da se predloženom Rezolucijom posljedice Podgoričke skupštine ne mogu popraviti, niti se, kako su poručili iz DF-a može uticati na, kako kažu, činjenično stanje.

"Pravna nauka ne poznaje termin Podgorička skupština, taj događaj o kome vi danas donosite rezoluciju, u pravnoj nauci i istoriji se zove velika narodna skupština srpskog naroda u Crnoj Gori", kazao je Milun Zogović iz DF-a.

Funkcioner DPS-a Miodrag Vuković kaže da postoji sumnja da je to pravi naziv.

"Ja imam informacije da je tek kasnije na banderi preko puta ove zgrade, kada je završena Podgorička skupština, dodato velika srpska skupština. O tome ćemo da polemišemo ali ovo je nesporna činjenica. Ne može se rezolucijom poništavati posljedica koja je izazvana pravnim aktom, ovo je bio nelegitiman pravni akt , ali posljedice smo živjeli", istakao je Vuković.

Veljko Vasiljević (DF) smatra da je predložena rezolucija povodom 100 godina Podgoricke skupštine je protiv zakonita, protiv ustavna i infatilna.

S druge strane, Andrija Popović (Liberalna partija) je kazao da nema dileme nikakve da je Predlog rezolucje u skladu sa ustavom iz 2007. i pravnim propisima Crne Gore, za razliku od odluka takozvane podgoričke skupštine iz 1918 godine.

Marina Jočić (DF) smatra da je smisao rezolucije da "kroz svoje pravno i političko dejstvo krene na imovinu Srpske pravoslavne crkve".

"Mi se ne bavimo aktuelnim pitanjiima vjerskh zajednica i crkvama, nego se bavimo jednom crkvom koja je postojala u skladu sa ustavom kraljevine Crne Gore", kazao je Dragutin Papović (DPS).

U rezoluciji, koju su potpisala 42 poslanika vladajuće koalicije, kaže se da „Podgorička skupština", održana 1918. godine, nije bila njena legalna institucija, niti je legitimno konstituisana na osnovu slobodno iskazane volje građana Crne Gore.

Navodi se da je nelegalnost „Podgoričke skupštine", odnosno njena ustavna neprepoznatljivost i nezakonito konstituisanje, formalno pravni osnov za ništavost svih njenih odluka.

Ocjenjuje se da je "Podgorička skupština" bila instrument kojim je izvršen državni prevrat u Crnoj Gori.

Crnogorski parlament će predloženu rezoluciju razmatrati sjutra i to će biti jedina tačka dnevnog reda tog zasijedanja.

Пратите нас на

Коментари60

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније