Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: M.M ]

02. 12. 2018. 13:43   >>  13:14 1

STANIĆ POZIVA

Vlada da razmotri ideju povećanja minimalne zarade

Vlada Republike Hrvatske je odlučila da od naredne godine poveća minimalnu neto zaradu na 404 eura, sa dosadašnjih 371 eura. Tim povećanjem udio minimalne plate u prosječnoj se penje na 44,85 odsto, saopštio je Mirko Stanić, član Predsjedništva i portparol SDP-a.

"U Crnoj Gori je minimalna zarada 193 eura i ima učešće u prosečnoj od samo 37.5%, a zahtjev SDP-a je da bude 250 eura ili 48% prosječne, što bi bilo blizu onoga što zemlje u regiji imaju.

Ni u jednoj zemlji regije ne postoji tako velika razlika u odnosu minimalne i prosječne plate kao u Crnoj Gori, a ono na šta stalno ukazujemo je da platu do 250 eura u Crnoj Gori prima 77.000 stanovnika, ili skoro 40% ukupno zapošljenih kojih je oko 190.000.

Za usporedbu, minimalnu platu u Hrvatskoj prima 37.000 radnika od ukupno 1.360.000 zapošljenih ili svega par procenata", navodi Stanić.

Kako dodaje, Hrvatska, Rumunija, Slovačka, Litvanija i druge zemlje povećavanjem minimalne zarade pokazuju na koji način brinu o onima koji imaju najmanje. One pokazuju kako da svi građani treba da imaju koristi od ekonomskog rasta.

"Srbija će od 1.januara smanjiti poreze na plate, čime će se dodatno povećati zarade, prva odluka novih makedonskih vlasti je bila povećanje minimalne zarade.

Za našu Vladu je, izgleda, najbolje da teret punjenja budžeta prebaci na one koji imaju najmanje, na obične radnike, prosvjetare, ljekare i medicinske sestre, vlasnike i zapošljenje u malim i srednim preduzećima, penzionere.

Za sve njih nema povećanja, ali zato tajkuni mogu da ne plaćaju porez godinama, a i kad ga plaćaju da to rade na rate uz popuste.

Običnim građanima koji žive sa malim platama je preko glave priče o rastu GDP-a koji oni ne osjećaju u svojim novčanicima.

Zbog toga još jednom pozivamo Vladu da razmotri ideju povećanja minimalne zarade na 250 eura, uvođenje startnog neoporezivog dijela plate i druge predloge iz oblasti ekonomije koje predlažemo, jer će usvajanjem tih odluka na dobitku biti svi. Desetinje hiljada radnika, država kroz veće poreze i svi pošteni privrednici koji isplaćuju puni iznos zarada preko računa", zaključio je Stanić.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније