Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: rtcg.me, Objavio: I. P. ]

03. 12. 2018. 11:32   >>  11:08 1

BRAJOVIĆ

Jača EU nije moguća ako je Z. Balkan na periferiji

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović kazao je da jačanje Evropske unije (EU) nije moguće ukoliko Zapadni Balkan ostane na njenoj periferiji. On je na Konferenciji parlamentarnih odbora za evropske integracije istakao da samo stabilan region Zapadnog Balkana unutar EU može biti prosperitetan.

 

Brajović je rekao da je konferencija još jedna prilika da se pošalje poruka da su zemlje Zapadnog Balkana spremne da "bez obzira na razlike u brzini kojom se kreću ka cilju budu međusobna podrška".

Šef crnogorskog parlamenta je rekao da su u Crnoj Gori podijeljena mišljenja da li su ostvarena sva očekivanja i da li se krećemo dovoljno brzo ka zacrtanim ciljevima, te da li smo učinili sve da se unaprijedi standard građana.

"Vjerujem da svi u Crnoj Gori treba da budemo ponosni i zadovoljni ostvarenim. Već smo članica NATO-a. Imajući u vidu naš napredak, s razlogom očekujemo da budemo prva naredna članica EU", rekao je Brajović.

On je istakao da Crna Gora istrajava u promociji evropskih vrijednosti.

Orav: Pregovori napreduju, reforme u toku

"I nastojimo da u svim drugim oblastima djelujemo kao država članica. Samo stabilan region ZB unutar EU može biti prosperitetan. Pružamo podršku i sa svima koji to žele dijelimo isustva u procesu EU integracija. Uvjeren saam da je tajna našeg uspjeha u snažnoj podršci građana članstvu u EU. Svjesni smo ozbiljnih problema i izazova koji imaju naši evropski partneri, ali vjerujemo da je budućnost svakog saveza uslovljena njegovom vitalnošću. Ne vjerujemo da je jačanje Evropske unije (EU) moguće ukoliko Zapadni Balkan ostane na njenoj periferiji", istakao je Brajović.

Šef Delegacije EU u Podgorici Aivo Orav rekao je da je tačno da pregovori napreduju i da su reforme u toku.

"Ali da bi se održao zamajac presudan je značaj da građani osjete benefite ovog reformskog procesa. Moramo primijeiti vidljive rezultate na polju borbe protiv organizovanog kriminala. Politički dijalog veoma je važan u svim zemljama ZB. Pozdravljamo formiranje privremenog odbora. Znam koliko je teško bilo uspostaviti taj odbor i znam da je delikatan trenutak, ali nemojte propustiti ovu šansu", rekao je Orav, navodeći da bi odbor sa proevropskom agendom mogao zemlju značajno približiti EU. 

Radunović predsjedavanje predao Vuksanoviću

Inače, tokom današnjeg zasjedanja poslanik Demokratskog fronta (DF) Slaven Radunović saopštio je da će, u znak protesta zbog hapšenja lidera Pokreta za promjene (PZP) Nebojše Medojevića, kao i najavljenog hapšenja predsjednika Demokratske narodne partije Milana Kneževića, napustiti predsjedavanje konferencijom.

"Nakon ovog mog obraćanja predaću predsjedavanje zamjeniku gdinu Vuksanoviću, u znak protesta zbog događanja u Crnoj Gori i slidarnosti prema kolegama Medojeviću i Kneževiću, od kojih je jedan u zatvoru gdje štrajkuje glađu, dok je Knežević dobrovoljni zatočenik skupštinskih prostorija", rekao je Radunović.

On je rekao da je nezapamćena i nezabilježena zloupotreba sistema u svrhu zastrašivanja protivnika dovela do toga da je poslanik DF-a uhapšen bez skidanja imuniteta.

"Dok je drugi uspio da izbjegne hapšenje time što je ostao u u prostorijama Skupštine", rekao je Radunović.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније