Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila: M.L.B. [ Mina ]

03. 12. 2018. 13:08 >> 12:42
24

NIMANBEGU PREDLAŽE

Ukinuti kazne za isticanje simbola druge države

Poslanik koalicija Albanci odlučno Genci Nimanbegu predložio je da se ukine zakonska odredba koja predviđa da se građanin koji na javnom mjestu istakne ili upotrijebi zastavu, grb ili drugi simbol druge države, bez odobrenja, kazni novčano ili zatvorom.

Za ovaj prekršaj za fizička lica predviđena je novčana kazna od 100 do 500 eura ili zatvor do 30 dana.

Nimanbegu ističe da je potreba donošenja Zakona o izmjenama Zakona o javnom redu i miru rezultat praćenja primjene njegovog 23. člana.

"Primjer turista u Budvi koji su kažnjeni po prijavi Centra bezbjednosti (CB) zato što su nosili zastavu i najnoviji primjer iz Ulcinja, kada je građanin, priveden u CB, morao dati izjavu zbog isticanja nacionalnog simbola za Dan zastave albanskog naroda i zaprijećeno mu je sa novčanom kaznom", navodi Nimanbegu.

U Crnoj Gori kao turistickoj zemiji, kaže on, istaknute su na desetine zastava od pravnih i fizičkih lica, kao i turista koji posjećuju tu državu.

„Doslovnom primjenom ovog Zakona, svi oni bi trebalo biti kažnjeni. Pošto je ova odredba diskriminirajuća, treba je brisati“, navodi Nimanbegu u predloženim izmjenama Zakona o javnom redu i miru koji se nalaze u slupštinskoj proceduri.

On podsjeća da su i prilikom usvajanja Zakona 2011. godine, upozoravali da je ta odredba sporna i da će selektivno primjenjivati.

„Donošenjem ovog zakona ostvariće se veći stepen ljudskih prava i sloboda u Crnoj Gori“, ocjenjuje Nimanbegu, koji je i potpredsjednik crnogorskog parlamenta.

Za pravna lica koja na javnom mjestu, bez odobrenja ili javnog poziva, istaknu ili upotrijebe zastavu, grb ili drugi simbol druge države, kazna je od 2.500 do 5.000 eura.

Пратите нас на

Коментари24

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније