Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavio: F.R. [ Mina ]

04. 12. 2018. 19:50   >>  19:24 3

DARMANOVIĆ ISTAKAO

Novcem pomažemo zdravstveni sistem avganistanske vojske

Novac koji Crna Gora izdavaja za pomoć Avganistanu, 400 hiljada dolara godišnje, uglavnom se koristi za unaprjeđenje i izgradnju zdravstvenog sistema odbrambenih snaga i nabavku medicinske opreme, rekao je ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović.

On je kazao da se taj novac izdvaja za povjerilački fond NATO-a za pomoć i održavanje nacionalnih i odbrambenih snaga Avginistana.

"Novac koji Crna Gora izdvaja uglavnom se koristi za unapređenje i izgradnju zdravstvenopg sistema odbrambeih snaga i nabavku medicinske opreme", rekao je Darmanović novinarima u Briselu gdje učestvuje na ministarskom sastanku.

Darmanović je kazao da su glavne teme današnjeg sastanka bile izazovi u vezi sa krizom između Rusije i Ukrajine u Azovskom moru, pitanje ugovora o raketama srednjeg dometa.

On je rekao da je na sastanku zaključeno da se između Rusije i Ukrajine radi o opasnom incidentu u kome je Moskva upotrijebila pomorske snage da bi zatvorila Kerčki prolaz što je rezultiralo oduzimanjem brodova i privođenjem ukrajinskih mornara.

"NATO je ukazao da takva situacije nije prihvatljiva i pozvao da bude okončana što prije na miran način. Pozvali smo na oslobađanje brodova i mornara kako bi se na normalan način nastavio mirovni proces", kazao je ministar.

On je naglasio i da je zaključeno da Rusija već duže vrijeme krši sporazum o raketama srednjeg dometa.

Darmanović je istakao da je zaključeno i da se jedna strana pridržava vladavine prava u međunarodnim odnosima a druga ne, i da takva situacije više nije prihvaltjiva.

"Podržali smo američki predlog da se suspenduje ugovor na 60 dana i da prilika Rusiji da se vrati u normalan režim, a ako ne, da smo svi spremni da taj ugovor više ne važi i da će NATO preuzeti mjere za zaštitu i Alijanse i starteškog pariteta u Evropi", naveo je Darmanović.

On je rekao da bi sjutra trebalo da bude data podrška Bosni i Hercegovini za otvaranje akcionog plana i da joj treba pomoći u njenoj aspiraciji prema evroatlantskoj budućnosti.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније