Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: J.B.Č. ]

09. 12. 2018. 20:38 >> 22:19
13

ĐUKANOVIĆ U ARGENTINI

Prvi susret s jednim od najuspješnijih

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović odmah po dolasku u Buenos Aires susreo se, na radnom ručku, sa jednim od najuspješnijih potomaka crnogorskih iseljenika u Latinskoj Americi Federikom Tomaševićem i pozvao ga da se upozna sa uslovima ulaganja u našu zemlju. Tomašević je najavio da će uskoro posjetiti Crnu Goru.

Tomaševićev prađed Slavomir Tomašević doselio u Argentinu još prije Velikog rata.

Kako je saopšteno iz Đukanovićevog kabineta, Tomašević je vlasnik najveće banke u tri države, u Argentini, Paragvaju i Urugvaju, a osnovana je 1915. godine.

"Pored banke Puente, veoma uspješno se bavi i distribucijom nafte i gasa, proizvodnjom i izvozom hrane, investicionim fondovima, finansijskim tržištima i nekretninama, a ima i velike posjede zemlje", navodi se u saopštenju.

Argentinsko izdanje Forbsa je prošle godine na naslovnoj strani nazvalo Tomaševića majstorom za pravljenje para.

"Ima prestižni biznis centar u Londonu gdje često boravi, a prvu posjetu će iskoristiti, kako je obećao predsjedniku Đukanoviću, da posjeti Crnu Goru", dodaje se u saopštenju.

Predsjednik Đukanović je izražavajući zadovoljstvo susretom i činjenicom da njegova višednevna posjeta Argenini počinje susretom i poznanstvom s tako uspješnim mladim čovjekom crnogorskih korijena, upoznao Tomaševića s dinamičnim ekonomskim i ukupnim razvojem Crne Gore, njenom pozicijom u regionu i uspjesima u procesu evroatlantske i evropske integracije.

"Pozvao je Tomaševića da se upozna sa uslovima ulaganja u našu zemlju, uz nadu da će mu uzvratiti gostoprimstvo u najskorije vrijeme", kazali su iz Đukanovićevog kabineta.

Tomašević je kazao da potiče iz jednog malog mjesta kod Herceg Novog.

"Čak mi je ambasador Crne Gore u Argentini kazao da je kuća mog đeda donirana penzionerima Herceg Novog i da je to zgrada koja se koristi kao Penzionerski dom", kazao je Tomašević.

Planira da što prije dođe u Crnu Goru i, kako je kazao, upozna primorje i svoju rodbinu.

"Svi su mi pričali da je jako lijepo ali još nijesam imao prilike da odem", kazao je Tomašević.

Sa Đukanovićem je, kako je kazao, razgovarao o poboljšanju poslovnih veza Crne Gore i Argentine.

Izražavajući veliko zadovoljstvo što je upoznao crnogorskog predsjednika kazao je da će uskoro posjetiti Crnu Goru.

"Jako je puno potomaka crnogorskih u ovom dijelu svijeta i puno nas je opredijeljeno da ponovo uspostavimo veze sa otadžbinom", kazao je Tomašević.

Predsjednik će se večeras u Ambasadi Crne Gore sresti s predsjednicima crnogorskih zajednica u tom dijelu svijeta i počasnim konzulima, kao i članovima nacionalnog Savjeta za dijasporu Crne Gore iz Latinske Amerike.

Sjutra će se sresti s predsjednikom Argentine Maurisom Makrijem, a nakon toga govoriti na svečanosti povodom dolaska prve crnogorske porodice u Argentinu prije 220 godina. Na kraju dana će održati predavanje u Savjetu za međunarodne odnose Argentine na temu "Zapadni Balkan i EU nakon Bregzita-pogled iz Crne Gore".

 

Prilog: Dijana Drašković, TVCG

Пратите нас на

Коментари13

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније