Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila: M.L.B. [ www.radiosarajevo.ba ]

10. 12. 2018. 10:40   >>  10:40 92

POPOVIĆ

Zadatak SPC da djeluje protiv vlasti i države

Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori ima zadatak da djeluje destruktivno protiv vlasti i države, te da širi velikosrpsku ideju, kazao je u intervjuu za Radio Sarajevo književnik i publicista Milorad Popović.

SPC je, kaže Popović, jedina srpska institucija koja je regularno van države Srbije.

“Jedan zadatak ima u Hrvatskoj. Tamo ima za cilj da očuva identitet pravoslavnog stanovništva. U Bosni ima zadatak da daje podršku Dodiku. Ovdje u Crnoj Gori ima zadatak da djeluje destruktivno protiv vlasti i države, te da širi tu jednu velikosrpsku ideju. Ne treba tu biti previše informisan i previše pametan pa to vidjeti”, naveo je Popović.

Komentarišući izjave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, za antisrpsku histeriju u Crnoj Gori, ali prijetnje poput one da je "Crna Gora srpska zemlja", Popović kaže da u takvim ocjenama nema ništa novo.

“To je jedna priča koja se reciklira već 30 godina. Od dolaska Slobodana Miloševića se stalno govori o antisrpskoj kampanji, histeriji, zavjeri... Uvijek iza toga stoje agresivna namjere prema ovim navodnim antisrbima. Kako možete biti najveća zemlja u regionu i biti najugroženiji?! Kako je moguće da devet miliona Srba na Balkanu ugrožava 280 hiljada Crnogoraca!?”, naveo je Popović.

Popović kaže i da srpski nacionalizam ima danas mnogo manje resursa, nego početkom devedesetih kada je iza sebe imao JNA i svu tu logistiku bivše Jugoslavije.

“Danas je političko mnjenje u Srbiji okrenuto Rusima na ovaj ili onaj način. Dakle, ja tu, prije svega, vidim opasnost za BiH i Crnu Goru. Što se tiče Hrvatske, to je samo jedan verbalizam. Tamo nisu u prilici da urade išta, osim što daju izjave. Što se tiče Kosova, sužen im je manevarski prostor. To zveckanje oružja je više u marketinške svrhe. Na Kosovu je NATO! Što se tiče BiH i Crne Gore, tu imaju veoma aktivnu poziciju. U Bosni imaju praktično pola državne teritorije koja je, govoreći u unutrašnjem smislu, više država nego Crna Gora”, naveo je Popović.

Popović kaže da u Crnoj Gori srpski nacionalizam ima vrlo radikalan dio populacije političke, Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC), kao i izvjesna uporišta u domenu kulture, nevladinih organizacija...

“Uspjeli su djelimično privući i dio nekadašnjih prozapadnih stranaka i medija, koji su zbog sukoba sa Milom Đukanovićem napravili s njima jedan taktički savez. To još više ojačava tu velikosrpsku opciju. Ona ne bi mogla biti više od 25 odsto, jer jedan broj Srba nije ekstreman, ali su oni manji dio. Tako da u Crnoj Gori drže veoma aktivnu poziciju, a kako vidim i u BiH, naročito sa svakodnevnim ispadima i provokacijama Milorada Dodika. Pokazuje se da žele da stalno drže tenziju i neku vrstu vanrednosti kako se politička scena u BiH ne bi normalizovala”, naveo je Popović.

On smatra da niko ovog trenutka ne može reći gdje nas nacionalizmi mogu da odvedu.

“U toj velikoj šahovskoj tabli odmjeravanja Rusije sa Zapadom, koje će konkretne poteze povući ovdje na terenu, ne znamo. Oni, s obzirom na slabost ovih država, u BiH i Crnoj Gori mogu da insceniraju terorističke akcije, razne vrste hibridog ratovanja, destabilizacije, i to ekonomske i političke prirode. Rusija je imperija. Mi često umišljamo da smo jako važni i Rusima i Amerikancima. Ali to nije tako. U nekom taktičkom smislu, ako bi željeli, (Rusi) imaju resurse preko srpskih ekstremista, paravojski, agenata i popova da naprave tu šta hoće. Oni žele da drže tenziju. Smatraju ovo mekim trbuhom Evrope i Zapada, jer Balkan je geografski Evropa”, naveo je Popović.

 

 

Пратите нас на

Коментари92

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније