Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: I. P. ]

10. 12. 2018. 12:25 >> 12:00
1

IZVJEŠTAJ MANS-A

Poslanici za pola godine radili 24 radna dana

Poslanici crnogorskog parlamenta u polugodišnjem periodu zasjedali su nepuna 24 radna dana ili ukupno 196 sati, pri čemu su najduže radili u junu – ukupno 12 radnih dana, a najmanje u septembru – samo dva sata, podaci su najnovijeg izvještaja o radu Skupštine Crne Gore, koju je objavila Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

 

Iz MANS-a je saopšteno da je Skupština Crne Gore u proteklih pola godine radila nešto većim intezitetom u poređenju sa prethodnim izvještajnim periodom (1. novembar 2017 – 30. april 2018), te da je većina poslanika prekidom bojkota i povratkom u skupštinske klupe doprinjela poboljšanju rada Parlamenta.

MANS podsjeća da poslanici dijela opozicije, njih 11, i dalje bojkotuju rad Parlamenta.

Izvještajem je, kako su pojasnili, obuhvaćen period od 1. maja do 31. oktobra ove godine, tokom koga je praćena aktivnost poslanika, klubova poslanika, kao i kontrolna funkcija Skupštine.

"Od maja do oktobra ove godine, održano je 10 sjednica na kojima je usvojeno 87 zakona i drugih akata. Četiri podtačke u okviru tačke izbori i imenovanja koje su se odnosile na Predlog kandidata za izbor članova Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika nisu usvojene, jer za njih nije postojala neophodna dvotrećinska većina", saopštio je koordinator Parlamentarnog programa MANS-a Danilo Kalezić.

On podsjeća da je samo 14 poslanika aktivno učestvovalo u radu plenuma, "a čak 45% poslanika koji su učestvovali u radu Skupštine bili su vrlo rijetko aktivni, i spadaju u neaktivnu grupu poslanika kada je u pitanju rad na plenarnim sjednicama".

"Od prvih pet najaktivnijih poslanika čak tri dolaze iz opozicionog Demokratskog fronta (DF) i to Branko Radulović, Branka Bošnjak i Jovan Jole Vučurović. Na četvrtom mjestu je poslanik Aleksandar Damjanović iz Posebnog kluba poslanika. Peto mjesto dijele tri poslanika, dva su iz vladajuće koalicije, Marta Šćepanović iz DPS-a i poslanik Liberalne partije (LP) Andrija Popović. Treći poslanik koji dijeli peto mjesto sa pomenutim poslanicima je poslanik Socijaldemokratske partije, Raško Konjević. Među poslaničkim klubovima najaktivniji je Posebni poslanički klub, pa klub DF-a, na trećem mjestu je najveći poslanički klub DPS-a, zatim SD i LP. Slijedi poslanički klub partija manjinskih naroda, dok je na poslednjem mjestu klub SNP-DEMOS", saopštio je Kalezić.

Skupština kontrolnu ulogu ne obavlja aktivno, navodi on.

"U malobrojnim slučajevima kada se kontrolni mehanizmi koriste, najčešće nisu precizirane konkretne obaveze institucija izvršne vlasti, niti postoji sistem praćenja njihovog sprovođenja. U proteklih pola godine skupštinski Odbori su organizovali dva kontrolna i devet konsultativnih saslušanja. Njima je prisustvovalo 28 osoba. Kroz korišćenje kontrolnih mehanizama, od konstituisanja ovog saziva Skupštine usvojena su 78 zaključka obavezujuća za izvršnu vlast i druge institucije. Međutim, polovina tih zaključaka je uopštena i njihovo sprovođenje nije moguće pratiti, dok su samo u 32% definisane konkretne obaveze institucija, a ostali zaključci su samo donekle mjerljivi. Skupština nema nikakav sistem praćenja realizacije zaključaka, što značajno smanjuje njene kapacitete za efektivno obavljanje Ustavne dužnosti da kontroliše rad izvršne vlasti", saopštio je Kalezić.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније