Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: M.M ]

10. 12. 2018. 17:17   >>  18:39 17

OTVORENO POGLAVLJE 27

Istorijska odluka, CG lider integracija

Crna Gora je danas, na Međuvladinoj konferenciji u Briselu, otvorila pregovaračko poglavlje, 27 – Životna sredina i klimatske promjene.

Ocijenjeno je da je otvaranje tog poglavlja još jedan uspjeh za Crnu Goru i priznanje crnogorskim institucijama za intenzivan rad na usklađivanju domaćeg zakonodavstva sa propisima EU i izgradnji potrebnih administrativnih kapaciteta, saopšteno je iz Generalnog sekretarijata Vlade.

Šef crnogorske delegacije, ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović je, u obraćanju predstavnicima država članica i Evropske komisije, istakao da Crna Gora danas ima otvorena 32 poglavlja, od kojih su tri privremeno zatvorena zahvaljujući intenzivnom radu.

"To je dokaz naše kontinuirane i snažne posvećenosti procesu evropske integracije. Vjerujem da ćemo otvaranjem i posljednjeg pregovaračkog poglavlja u mjesecima pred nama, još jednom potvrditi lidersku poziciju Crne Gore ali i dati novi zamah integracionom procesu, ne samo naše zemlje već i država regiona, te potvrditi kredibilitet evropske perspektive Zapadnog Balkana", kazao je Darmanović.

Ocijenio je otvaranje poglavlja 27 vrlo značajnim i iz razloga što je Crna Gora i Ustavom 2007. godine definisana kao ekološka država, posvećena zaštiti životne sredine i razvoju baziranom na principima održivosti. Ministar Darmanović je ponovio da proces evropske integracije nema alternativu.

"To je jedini okvir koji garantuje stabilnost u regionu a na taj način u Evropi. Zato smo sigurni da su prisustvo EU u regionu i kontinuitet politike proširenja, od fundamentalnog značaja za stabilnost, dalji ekonomski razvoj i konkurentnost evropskog kontinenta na globalnom nivou", poručio je šef diplomatije.

Ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović je ocijenio da se današnja odluka o otvaranju poglavlja 27 može smatrati skoro pa istorijskom.

On je podsjetio da je Crna Gora ispunila jedino početno mjerilo u ovoj oblasti već u julu 2016. godine usvajanjem Nacionalne strategije za transpoziciju, implementaciju i primjenu pravne tekovine EU u oblasti životne sredine i klimatskih promjena, zajedno sa Akcionim planom za period 2016- 2020.

 

Radulović je naglasio da je država posvećena zaštiti životne sredine. Podsjetio je da je Vlada Crne Gore, s ciljem stvaranja pravnog okvira za buduće investicije u oblasti životne sredine i klimatskih promjena, krajem novembra donijela odluku o osnivanju Fonda za zaštitu životne sredine (Eko fond).

"Svjesni smo da je pred nama još dosta posla. Međutim, proces pregovaranja se ne tretira kao takmičenje, već kroz strateški pristup i odgovoran odnos prema građanima Crne Gore, u cilju poboljšanja njihovog životnog standarda. Vjerujemo da stabilna dinamika i napredak Crne Gore na putu prema EU predstavljaju i podsticaj za druge u regionu da nastave putem integracije. Štaviše, dinamika procesa koji se ogleda u otvaranju ovog poglavlja još jedna je potvrda da se politika proširenja nastavlja i živi", poručio je Radulović.

Han: Otvaranje poglavlja jasan signal posvećenosti EU Crnoj Gori i cijelom regionu

Evropski komesar za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han je ocijenio da je "otvaranje pregovora u poglavlju 27 još jedan značajan korak naprijed na evropskom putu Crne Gore". Pozdravio je i napredak u oblasti vladavine prava te kazao da u fokusu, i u narednom periodu, treba da budu aktivnosti iz pregovaračkih poglavlja 23 i 24. Komesar Han je danas u Briselu ponovio da će Evropska komisija, kako na ekspertskom tako i finansijskom planu, nastaviti da podržava integraciju Crne Gore u EU.

Predsjedavajuća delegacijom Savjeta EU, ministarka vanjskih poslova Austrije Karin Knajsl je kazala da je današnja Međuvladina konferencija, na kojoj je otvoreno i poglavlje 27, još jedna potvrda napretka i posvećenosti Crne Gore ispunjavanju uslova za članstvo u EU.

Podsjetila je da je među prioritetima austrijskog predsjedavanja Savjetom EU upravo politika proširenja koja, kako je istakla, "predstavlja najbolji mehanizam za očuvanje demokratije i stabilnosti u regionu, što je u interesu kako zemalja Zapadnog Balkana tako i Evrope."

Iz Generalnog sekreterijata Vlade ranije je saopšteno da je otvaranje poglavlje 27, potvrda uspješno sprovedenih reformi u svim oblastima životne sredine i klimatskih promjena.

"Takođe, to je potvrda odlučnosti i posvećenosti Vlade i cijelog društva zaštiti životne sredine, očuvanju svoje bogate biološke raznolikosti i sprovođenju principa i standarda održivog razvoja", navodi se u saopštenju.

 

Пратите нас на

Коментари17

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније