Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila: M.L.B.

12. 12. 2018. 13:40   >>  15:12 10

MARKOVIĆ NAJAVIO

Predložiće ukidanje kazni za isticanje tuđih simbola

Vlada Crne Gore do kraja godine, predložiće izmjene zakona kojim su predviđene kazne za isticanje simbola drugih država, najavio je u Skupštini premijer Duško Marković.

Poslanik koalicije "Albanci odlučno" Genci Nimanbegu predložio je da se ukine zakonska odredba koja predviđa da se građani koji na javnom mjestu istaknu ili upotrijebe zastavu, grb ili drugi simbol druge države bez odobrenja kazne novčano ili zatvorom. Za taj prekršaj je za fizička lica predviđena kazna od 100 do 500 eura ili zatvor do 30 dana.

"To su rješenja koja su u postojećem zakonu, koja ćemo nadam se mijenjati, vi ste pokrenuli inicijativu u tom smislu, a i Vlada očekuje na sljedećoj sjednici predlog zakona gdje ćemo ovu odredbu izbaciti”, kazao je Marković.

Marković je naveo da su izmjene zakona u pripremi, te da bi se u martu mogle naći pred poslanicima.

"Otklonićemo tu koliziju između dva rješenja u zakonima i više nećemo biti u situaciji da nacionalne manjine zbog isticanja svojih simbola po osnovnom zakonu koji im daje to pravo, budu procesuirani po Zakonu o javnom redu i miru, to je suprotnost u zakonima i ne znam kako je do toga došlo”, poručio je Marković, odgovarajući na pitanje poslanika Nimanbegua.

Vlada neće kupovati socijani mir povećanjem plata bez pokrića

Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Raško Konjević pitao je premijera kada će se ekonomski rast odraziti i na bolji životni standarda i veće plate u javnom sektoru.

Premijer je odgovorio da Vlada predlaže treći budžet u kojem nema zaduživanja radi potrošnje. "U javnim sektorima isplaćujemo onoliko koliko možemo i želimo da tako ostane“, kazao je Marković.

On je naveo i da se Vlada ne zadužuje za potrošnju, već za otplatu kredita i za razvoj. "Bez razvoja nema para, nema većih plata, nema razvoja, nema boljeg standarda i zbog toga smo se koncentrisali na razvoj", poručio je Marković.

Premijer je kazao da su plate u javnom sektoru "sasvim pristojne" i da odražavaju okolnosti u kojim živimo.

"Vlada neće kupovati socijalni mir povećanjem plata bez pokrića. Ko će to da plati?“, pitao je Marković i poručio da Vlada hoće ekonomski rast, na kojem će se bazirati i bolji životni standard.

Posvećeni ravnomjernom regionalnom razvoju

Poslanika Demokratske partije socijalista (DPS) Danijela Živkovića pitao je koliko iznose ukupna ulaganja iz kapitalnog budžeta u sjeverni region, koji su benefiti tih ulaganja, te kada se može očekivati smanjenje razlike u razvijenosti između sjevernog, središnjeg i južnog regiona Crne Gore.

Marković odgovorio da je Sjeverni region Crne Gore decenijama bio manje razvijen od preostala dva, da su tu nerazvijenost karakterisali viša stopa nezaposlenosti, niži dohodak i niska stopa ekonomskog rasta, ali da smo nakon dvije godine i dosljednih mjera ekonomske politike, svjedoci da referentne analize pokazuju pozitivne pomake po svim navedenim aspektima.

„Danas već možemo gledati kako niču novi kilometri savremenih puteva, a pred nama su novi skijaški centri, nove škole, vrtići, rekonstruisane bolnice“ – rekao je predsjednik Vlade.

Premijer je rekao da je njegova Vlada posvećenost ravnomjernom regionalnom razvoju potvrdila u prethodne dvije godine i kroz iznos sredstava opredijeljenih za projekte na Sjeveru u okviru Kapitalnog budžeta, ali i u sektorskim budžetima, kao što je agrobudžet ili investicioni budžeti pojedinih ministarstava.

„Kada je u pitanju budžet Direkcije javnih radova i Direkcije za saobraćaj, za prethodne dvije godine za projekte na Sjeveru opredijeljeno je preko 81 milion eura. Na to treba dodati i značajna sredstva Investiciono razvojnog fonda, koji slijedi Vladine politike usmjerene ka dinamičnijem razvoju manje razvijenih opština, od kojih je najveći broj na Sjeveru. Ovaj razvojni fond tokom 2017. i 2018. godine za preduzetništvo i biznis u opštinama Andrijevica, Berane, Bijelo Polje, Gusinje, Kolašin, Mojkovac, Petnjica, Plav, Pljevlja, Plužine, Rožaje, Šavnik i Žabljak plasirao je oko 70 miliona eura, a ta sredstva generisala su 856 radnih mjesta. Osim toga, projekti na sjeveru finansirani su i kroz regionalni stambeni program, Investicioni okvir za zapadni Balkan, iz sredstava IPA fondova Evropske unije, i sredstava Evropske investicione banke“, rekao je Marković.

 

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније