Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: M.M ]

12. 12. 2018. 12:47 >> 15:29
6

STIGAO U POSJETU

Đukanović u Paragvaju dočekan uz najveće državne počasti

Predsjednik Crne Gore Đukanović doputovao je u dvodnevnu posjetu Paragvaju, gdje je u Asusionu dočekan uz najveće državne počasti.

Đukanović će, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, danas imati razgovore sa domaćinom, predsjednikom Mariom Abdo Benitezom, koji će organizovati i zajedničku posjetu čuvenoj hidroelektrani Itaipu, najvećoj na svijetu, koja je 1994. uvrštena u Sedam čuda modernog svijeta.

Predsjednik će imati susrete i s drugim zvaničnicima, kao i predstavnicima novoosnovane Crnogorske zajednice u Paragvaju.

Podsjećamo, Đukanović je juče u provinciji Ćako, gdje živi najbrojnija crnogorska zajednica u ovom dijelu svijeta, otvorio Crnogorsku kuću.

To je, navodi se u saopštenju, ne samo prva posjeta iz Crne Gore na najvišem nivou, već prva posjeta šefa jedne države Ćaku uopšte.

"Stotine Crnogoraca, od kojih mnogi s ženama i djecom u crnogorskoj nošnji, koju sami ručno prave, uveličali su ovu svečanost. Počasni konzul Drago Mićunović u emotivnom govoru rekao je da se otvaranjem Crnogorske kuće, nakon što je dom 'Durmitor' ostao na mjestu gdje je sve manje stanovnika, ostvaruje san generacija, posebno mladih i većine onih koji žive u gradu da imaju mjesto za okupljanje, za učenje jezika i raznovrsne kulturne sadržaje, i uslove za smještaj gostujućih predavača i drugih gostiju. On je optimistički poručio da je to samo prvi korak za sve ono što se namjerava osmisliti na prostoru od 4.700m2, koji je CNZ Kralj Nikola dobila na poklon od gradskih vlasti Roke Saenz Penja", navodi se u saopštenju.

Gradonačelnik Gerardo Cipolini je podsjetio da su Crnogorci među prvim osnivačima ovog grada, gdje su došli samo četiri godine nakon što su položeni njegovi temelji prije više od sto godina, i što u njemu skladno žive 22 iseljeničke kolonije.

Cipolini je izrazio nadu da će ovo parče crnogorske zemlje koje je sad na periferiji, u budućnosti biti u samom centru grada, crnogorsko srce Saenz Penja i mjesto gdje će se okupljati svi koji žive ovdje u ljubavi i slozi sa ostalima.

Guverner provincije Domingo Pepo je takođe odao priznanje Crnogorskoj zajednici, i podsjetio da je ona Ćaku do sada dala i dva guvernera, jednog vice guvernera i više gradonačelnika...

 

Svečanosti su prisustvovali i predstavnici Hrvatske zajednice na čelu sa ovdje legendarnom Estefanijom Bebom Plantić, koja je svojevremeno mnogo pomogla i okupljanju Crnogoraca.

 

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније