Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

16. 08. 2013. 13:54   >>  13:57

IZBORNI ZAKON

Pooštriti uslove za glasanje pismom

Demokratski front (DF) podnio je amandmane na Zakon o izboru odbornika i poslanika kojim se traži da se glasanje putem pisma detaljnije uredi, jer je, prema riječima poslanika tog saveza Branke Bošnjak, opredjeljivanje građana na taj način značajno uticalo na rezultate prethodnih izbora.



Bošnjak je kazala da je Front skupštinskoj Radnoj grupi za izgrađivanje povjerenja u izborni proces, podnio više amandmana, koji, kako je ocijenila, predlažu značajne izmjene.


“Pošto je glasanje putem pisma značajno uticalo na rezultate predhodnih izbora, čak bilo opredjeljujuće, a da je mali broj zahtjeva bio opravdan i regularan, predložli smo da se ta oblast detaljnije uredi i da se olako ne daje saglasnost za glasanje putem pisma”, pojasnila je ona.

Bošnjak je dodala da Front predlaže da se zahtjevi za glasanje putem pisma Opštinskoj izbornoj komisiji dostavljaju najkasnije dva dana prije izbora.

“Razmotrićemo i uvođenje mobilnih glasačih kutija za glasanje putem pisma, koje će imat žig i neće se moći otvarati prije zatvaranja biračkih mjesta”, navela je ona.

Bošnjak je podsjetila da je Front ranije predložio da na čelu Državne izborne komisije (DIK) bude profesionalac, a da to tijelo ima po tri predstavnika iz vladajućih opozicionih stranaka, i po jednog iz najjače manjinske partije i nevladinog sektora.

“Time bi se onemogućila jednopartijska kontrola nad veoma značajnom institucijom i postepeno uvela njena potpuna profesionalizacja. Front je predložio i niz značajnih izmjena koje bi uz profesionalnu i nezavisnu Komisiju donekle vratile povjerenje u izborni proces”, rekla je ona.

Bošnjak je saopštila da je DF predložio i uvođenje elektronske identifikacije birača na biračkim mjestima, da bi se, kako je ocijenila, spriječio jedan od ključnih izvora manipulacije.

“Zato smo predložili elektronsku identifikaciju birača, provlačenjem lične karte kroz uređaj sličan onome koji se koristi kod bankovnih kartica, i uz davanje otiska prsta, mogućnost manipulacije bi se svela na minimum”, rekla je ona.

Bošnjak smatra da bi taj model bio efikasniji, “jer bi se ponižavajuće i spore tehnike korišćenja spreja i optičkog čitača povukle iz upotrebe”.

Front će, kako je navela, insistirati na tome da se preporučeno poštom svakom biraču dostavlja poziv za glasanje, sa tačnim nazivom i lokacijom biračkog mjesta i brojem pod kojim je građanin upisan u birački spisak.

“Do sada se ovo neprofesionalno i selektivno radilo, a glavni hit na nekoliko poslednjih izbora je bio da se nekim biračima neopravdano mijenjalo biračko mjesto i dodjeljivalo im je u suprotnom dijelu grada iako nijesu mijenjali adresu stanovanja, pa se najčešće dešavalo da oni odustanu od glasanja”, kazala je Bošnjak.

Prema njenim riječima, Front neće dozvoliti da se označavaju glasački listići iscrtavanjem trouglića, kvadratića ili zaokruživanjem flomasterima i hemijskim olovkama u boji.

“To se mora regulisati kako bi se spriječila zloupotreba da se na taj način identifkuje ili potvrdi da je neko glasao zahtijevanu opciju i opravdao neku dobijenu korist. Tražićemo i povećanje gramaže papira kako ne bi bio providan i kako se otisak hemijske olovke ne bi video”, kazala je Bošnjak.

Ona je navela da je Front predložio i da ukoliko poslanik ženskog pola, podnese ostavku na tu funkciju, na njeno mjesto dođe prva naredna žena sa izborne liste.

Time bi se, smatra Bošnjak, onemogućilo da se smanji nizak procenat žena u parlamentu.

Ona je kazala da je Front predložio da se podrška izbornim listama, bilo da se radi o parlamentarnim, lokalnim ili predsjedničkim izborima daje pred Opštinskom izbornom komisijom.

“Ali da se knjige otvore na različitim punktovima, kako se ne bi dešavalo da, kao što je do sad bio slučaj, da neko iz Tuzi ili Golubovaca mora doći do Podgorice i izložiti se trošku da bi dao potpis podrške kandidatu”, navela je Bošnjak.

Ona smatra da bi se na taj način smanjio broj partija koje ulaze u izbornu utakmicu bez ikakvih šansi da uđu u parlament, a osnovni motiv im je dobijanje novca koja sleduju podnosioce lista bez obzira na izborni rezultat.

“Smatramo i da treba napraviti diferencijaciju u pogledu broja potpisa podrške, a i praga za ulazak u parlament za koalicije u odnosu na samostalne nastupe političkih partija ili grupe građana”, rekla je Bošnjak.

Ona je kazala da je Front predložio da članovi organa za sprovođenje izbora imaju pravo na novčanu nadoknadu, a da njena visina zavisi od funkcije.

“Smatramo da se treba jasnije definisati ko i u kolikom broju ima pravo na članstvo u biračkim odborima”, navela je Bošnjak.

(Mina)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније