Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

16. 08. 2013. 15:28 >> 15:28

DPS O PREDLOGU DF

Sekulić: DIK i sad vodi profesionalac

Demokratskoj partiji socijalista (DPS) prihvatljiv je predlog Demokratskog fronta (DF) da predsjednik Državne izborne komisije (DIK) bude profesionalac, kazao je poslanik DPS-a Predrag Sekulić.



Skupštinska Radna grupa za izgradnju povjerenja u izborni proces u ponedjeljak će nastaviti da razmatra izmjene Zakona o izboru odbornika i poslanika, na koji je amandmane podnijelo nekoliko poslaničkih klubova. Front je ranije predložio da na čelu DIK-a bude profesionalac, a da to tijelo čine po tri predstavnika vladajućih i opozicionih partija, a po jedan predstavnik najjače manjinske partije i nevladinog sektora.


Sekulić je kazao da mu je prihvatljiv predlog Fronta da na čelu DIK-a bude profesionalac.

"Apsolutno da treba, i sad je predsjednik DIK-a profesionalac. Prihvatljivo nam je da uloga DIK-a bude mnogo značajnija nego što je to dosadašnjim zakonskim riješenjima", rekao je Sekulić agenciji MINA.

Sekulić nije želio da komentariše koje će predloge DPS dostaviti na Zakon o izboru odbornika i poslanika navodeći da se još ne može govoriti o konačnim rješenjima.

Poslanik Fronta, Branka Bošnjak kazala je da DIK mora da se profesionalno uredi, i da to tijelo ne treba da bude jednopartijsko.

Ona je rekla da u tom savezu ocjenjuju da je pored drugačijeg uređenja DIK-a, ključno promijenitii i identifikaciju birača na biračkom mjestu, jer su baze podataka vrlo loše.

„Posebno su loše baze podataka Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) za prebivališta, koje praktično ne postoje, što su nam u tom resoru priznali prilikom posjete članova Radne grupe“, rekla je Bošnjak agenciji MINA.

Ona je podsjetila da je Front predložio novi model identifikacije glasača na biračkim mjestima.

„Predložili smo da se više ne kontrolišu birači putem spreja i optičkog čitača, već putem elektronskog urađaja kroz koji bi se provlačila lična karta, a provjera bi se vršila i preko otiska prsta“, dodala je Bošnjak.

Na taj način bi se, smatra ona, automatski povezalo sa bazom podataka i onemogućile bi se eventualne zloupotrebe.

„Ne bi moglo da se desi da neko glasa umjesto nekoga, što je bio čest slučaj u manjim sredinama na sjeveru“, rekla je Bošnjak, navodeći da je predlog Fronta iziskuje malo više novca od aktuelne kontrole na biralištima.

Bošnjak je kazala da će predstavnici Fronta posjetiti MUP, kako bi se informisali da li je njihov model primjenljiv za naredne izbore.

Ona je navela da predlog Fronta podržavaju manjinske stranke i Socijaldemokratska partija.

„U DPS-u su bili skeptični da li je finansijski izvodljiv model, ali stekli smo utisak da bi i ta partija prihvatila naš model identifikacije birača“, zaključila je Bošnjak.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније