Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

19. 12. 2018. 13:50   >>  20:13 9

ĐUKANOVIĆ U BRISELU

CG dobila priznanje za urađeno u 2018.

Crna Gora je danas, tokom sastanka visoke predstavnice Evropske unije Federike Mogerini i lidera zemalja Zapadnog Balkana, dobila priznanje za sve urađeno u 2018. na putu pristupanja EU, poručio je predsjednik države Milo Đukanović nakon sastanka u Briselu.

"Razgovor je bio veoma sadržajan. Imao sam priliku da bilateralno razgovaram sa gospođom Mogerini, a nakon toga da učestvujem na zajendičkom radnom ručku. Oba razgovora su bila prilika da od strane EU dobijemo priznanje za ono što je Crna Gora uradila tokom ove godine", kazao je Đukanović.

Prema riječima Đukanovića u dosadašnjem procesu Crna Gora ide dobrim tempom.

"Administrativno i proceduralno gledano Crna Gora ide dobrime tempom, a ono što je jako važno, Crna Gora kvalitetno otvara pregovarčka poglavljam, kvaliteno pregovara i stvara uslove da u trenutku pristupanja EU bude dio savremene dio savremene evropske integracije", kazao je predsjednik.

Povod razgovora, kako je kazao, bilo je i sagledavanje perspektive i mogućeg tempa dostizanja evropske perspektive ukupnog Zapadnog Balkana.

"Tu smo posebno imali u fokusu ta preostala tri otvorena pitanja u regionu pitanje Makedonije, pitanje Bogradsko-Prištinskog dijaloga i pitanje funkcionalnosti Bosne. Mislim da je taj razgovor bio koristan. Potencirano je od strane svih učesnika da veoma dobro prepoznajemo da je rješavanje svakog od tih pitanja interes svih, a ne samo tih država", kazao je Đukanović.

Danas je, prema riječima Đukanovića, potvrđena spremnost država Zapadnog Balkana da daju svoj puni dopinos.

Čestike za napredak u pregovorima s EU

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović odmah po dolasku u Brisel imao je duži razgovor s Federikom Mogerini, visokom predstavnicom za vanjsku i bezbjednosnu politiku EU. Mogerini je čestitala Crnoj Gori napredak u pregovaračkom procesu sa EU.

Kako je saopšteno iz Đukanovićevog kabineta, nakon čestitki za napredak Crne Gore u pregovaračkom procesu, u fokusu razgovora Đukanovića i Mogerinijeve bili su aktuelni procesi na Zapadnom Balkanu. U toku je radni ručak koji je Mogerinijeva priredila za lidere zemalja regiona.

Pored predsjednika Đukanovića na ručku, su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, predsjednik Kosova Hašim Tači, premijer Makedonije Zoran Zaev i predsjednik Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić. Ručku prisustvuje i komesar za proširenje Johanes Han.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović boravi u Briselu, gdje na poziv visoke predstavnice za spoljnu politiku i bezbjednost EU Federike Mogerini učestvuje na radnom ručku koji priređuje za lidere zemalja Zapadnog Balkana.

Prilog: Tatjana Perović, TVCG

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније