Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

17. 08. 2013. 12:41   >>  12:49

PREDLOG POZITIVNE

I Romima mandat u parlamentu

Pozitivna Crna Gora podnijela je amandman na Zakon o izboru odbornika i poslanika, kojim se traži da se romskoj nacionalnoj zajednici dodijeli siguran mandat u Skupštini, jer im je trenutnim cenzusom onemogućeno političko predstavljanje, rekla je poslanik te partije Azra Jasavić.



Ona smatra da bi se uvođenjem sigurnog mandata u zakonodavstvo za Rome, osnažila ta zajednica, koja je, kako je navela, do sada služila DPS-u za povećavanje njenog izbornog potencijala.

„Uslovi u kojima Romi žive su krajnje zabrinjavajući, a njihov glas se ne čuje u parlamentu. Pozitivna ne pristaje na to da se u najvišem predstavničkom domu ne čuje glas nijedne zajednice, već sve moraju imati jake identite“, kazala je Jasavić agenciji Mina.

Ona je podsjetila da Ustav garantuje pravo na autentičnu zastupljenost u parlamentu i u lokalnim samoupravama, u kojima značajan dio stanovništva čine manjine.

Jasavić je podsjetila da je hrvatskoj nacionalnoj zajednici omogućeno da sa 0,35 odsto važećih glasova dobije jedan mandat u parlamentu, a ta zajednica ima isto pripadnika kao i Romska.

„Hrvatska nacionalna zajednica je obogatila crnogorsku kulturnu baštinu, ali me brine da Romi i Egipćani ne mogu da osiguraju pravo na autentičnu zastupljenost iako ih ima oko šest hiljada“, precizirala je ona.

Jasavić je rekla da prema procjenama oko 1,4 hiljade Roma ima biračko pravo, ocjenjujući da je cenzus od 0,35 odsto za ulazak u parlament previsok za tu zajednicu.

Ona je podsjetila da u Crnoj Gori ne postoji nijedna romska partija.

„Ali to ne znači da ta zajednica ne treba da se motiviše na političko djelovanje. Moramo motivisati Rome da svoje interese artikulišu i kroz parlament“, kazala je ona.

Jasavić je saopštila i da očekuje podršku od predstavnika ostalih partija za amandman Pozitivne.

„Siguran mandat toj zajednici doveo bi do toga da bi se na političkoj sceni pojavila romska stranka i to bi značilo da bi se sprovodio princip afirmativne akcije“, zaključila je ona.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније