Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

17. 08. 2013. 14:41 >> 14:41

SNP UPOZORAVA

Zakoni o pravosuđu sredinom septembra

Poslanik SNP-a Velizar Kaluđerović upozorio je Vladu Crne Gore da za deset dana ističe rok u kojem je izvršna grana vlasti dužna da, zbog obaveze usklađivanja sa usvojenim Amandmanima na Ustav Crne Gore, predloži parlamentu zakone o Sudskom savjetu, sudovima, državnom tužilaštvu i Ustavnom sudu.

 

“Kako je Skupština tokom avgusta i septembra van redovnog zasijedanja, a ovlašćeni podnosilac zahtjeva za vanredno zasijedanje ne može zahtijevati sazivanje Skupštine u vremenu kraćem od 15 dana od dana podnošenja zahtjeva, Vlada je dužna da zahtjev za vanredno zasijedanje Skupštine na kojem bi se odlučivalo o donošenju navedena četiri zakona podnese najkasnije do 30. avgusta ove godine”, rekao je Kaluđrović.

On je naglasio da je riječ o normama najviše pravne snage, pa se zato, kako je rekao, ne može, i ne smije ni primisliti na nepoštovanje rokova.

“Na poštovanje ovih rokova dodatno obavezuje i činjenica da Crna Gora već više mjeseci nema legalno izabrane ni predsjednika Vrhovnog suda, ni Vrhovnog državnog tužioca. Tome valja dodati da je i sadašnji sastav Ustavnog suda načinom rada, kao i skandaloznim komentarima pojedinaca iz sastava Ustavnog suda povodom usvojenih ustavnih promjena, u javnosti izgubio svaki kredibilitet”, podsjetio je Kaluđerović.

On je rekao da bi eventualno nepoštovanje obaveza od strane Vlade da najkasnije do 30.avgusta podnese zahtjev za vanredno zasijedanje Skupštine, koje bi se održalo najkasnije 14. septembra, predstavljalo jasno deklarisanje volje vlasti da želi da odgodi početak reformi u oblasti pravosuđa.

“Znamo da se vlast koju personifikuje Milo Đukanović, s razlogom, plaši reformi u oblasti pravosuđa, strahujući za svoje lične pozicije, ali smo uvjereni da je društvena svijest u Crnoj Gori o kadrovskim i drugim reformama u ovim sferama društvenog zivota toliko sazrela i toliko jaka, da je više niko, pa ni Đukanovićeva samovolja, ne može zaustaviti”, objasnio je Kaluđerović.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније