Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: I. P. ]

24. 12. 2018. 07:06 >> 06:40
8

BOGDANOVIĆ ODGOVORIO

Dolazimo kad DF potpiše obavezujući akt

Demokratska Crna Gora zatražila je da lideri Demokratskog fronta javno potpišu obavezujući sporazum sa nekoliko tačaka, od kojih su glavne trajni bojkot parlamenta i odbacivanje bilo kakve saradnje sa DPS-om, što je uslov da pošalju svoje predstavnike na sastanak opozicije o mogućim zajedničkim akcijama.

 

Iz te stranke su to saopštili nakon što je iz DF-a ponovo upućen poziv za sastanak opozicije.

Taj opozicioni savez pozvao je juče lidere ostalih opozicionih stranaka i nezavisne poslanike na sastanak tokom sedmice kako bi u direktnom razgovoru definisali jedinstvenu opozicionu strategiju i konkretnu politički akciju.

"Istovremeno vas obavještavamo da su Demokratskom frontu prihvatljivi javno saopšteni stavovi drugih opozicionih parlamentarnih stranaka, kao i nezavisnih opozicionih poslanika, što očekujemo od drugih i kada su u pitanju naši predlozi", navodi se u pismu koje su potpisali čelnici DF-a Andrija Mandić, Nebojša Medojević i Milan Knežević.

Kako je za "Dan" kazao poslanik Demokratske Crne Gore Boris Bogdanović, lideri DF-a bi trebalo da potpišu obavezujući akt.

"Imajući u vidu da su lideri Demokratskog fronta do sada svaki put izigrali naše povjerenje, obesmislili svaku opozicionu inicijativu i pokušaj koordiniranog djelovanja, te da su jednostrano prekinuli bojkot Skupštine Crne Gore i formirali skupštinski odbor za dalju reformu izbornog zakonodavstva kao politički dogovor sa DPS-om, u pismu smo jasno tražili da lideri DF-a potpišu obavezujući akt. Treba da potpišu da napuštaju Skupštinu Crne Gore i obavezuju se na njen trajna bojkot do ispunjavanja uslova koje je jedinstvena opozicija (39 poslanika) zajednički definisala nakon pokradenih parlamentarnih izbora u oktobru 2016. godine (raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora i vanrednih lokalnih izbora u opštini Nikšić u fer, slobodnom i poštenom ambijentu i pravno, političko i bezbjednosno razrješenje slučaja „teroristički napad“)", rekao je Bogdanović.

On je dodao da lideri DF-a treba da se obavežu da će trajno napustiti Odbor za dalju reformu izbornog i drugog zakonodavstva Skupštine Crne Gore i poništiti politički dogovor sa DPS-om po kome je i formirano to radno tijelo, te da će uz to tražiti sveobuhvatnu i korjenitu reformu izbornog zakonodavstva.

Kako je objasnio, lideri DF-a treba da se obavežu da će podržati plan za sveobuhvatnu reformu izbornog zakonodavstva koji su predstavili Demokrate i Građanski pokret URA, a koji je dobio podršku Evropske unije i drugih činilaca međunarodne zajednice, za šta je potrebno formiranje novog ad hok odbora.

Bogdanović poziva lidere DF da se javno obavežu i da nikada neće ulaziti ni u predizbornu ni u postizbornu koaliciju sa Demokratskom partijom socijalista, te da joj na bilo koji način neće pružiti podršku za njeno učešće u izvršnoj vlasti na lokalnom i državnom nivou u bilo kakvom aranžmanu.

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније