Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

18. 08. 2013. 08:07   >>  19. 08. 2013. 09:11 5

ULJAREVIĆ O REFORMI

Borba protiv korupcije nezaustavljiv proces

Crnu Goru na evropskom putu usporavaju i ljudi iz vlasti koji se plaše da će tokom odlučujućih reformi biti uhapšeni, a novi sistem borbe protiv korupcije poješće takozvane krupne ribe, ali i sve ostale, ocijenila je direktor Centra za građansko obrazovanje (CGO) Daliborka Uljarević.

 

Govoreći o reformi Ustava Crne Gore, ona je istakla da je učinjeno ono što je bilo minimalno potrebno u ovom trenutku, da bi se, kako je ocijenila, stvorio normativni i institucionalni osnov čija dalja razrada će voditi do pune nezavisnosti pravosuđa.

Uljarević je u razgovoru za crnogorski „Blic“ rekla kako se nada će naša zemlja do kraja godine otvoriti poglavlja 23 i 24, što bi, navodi ona, bilo vrlo značajno za dalju demokratizaciju društva.

Na tom putu, ocijenila je ona, glavne prepreke su nedovoljan učinak u ispunjavanju obaveza na putu ka EU.

„Sada imamo i ustavne promjene, koje su dugo bile opravdanje da se ne može više ili bolje, ali predstoji još dosta rada na normativnom usklađivanju, suštinskoj primjeni normi i izgradnji integriteta, nezavisnosti i samostalnosti pravosuđa kao stuba uspostavljanja sistema vladavine prava“, rekla je ona.

Govoreći o tome da li je tačno da iz EU zahtijevaju konkretne korake, poput hapšenja i procesuiranja takozvanih krupnih riba, Uljarević je rekla da nedovoljan učinak u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala ostaje jedna od ključnih zamjerki Evropske komisije.

„Bez obzira na tu nevoljnost političara iz vladajuće strukture radi se o nezaustavljivom procesu, koji će nositi svoje žrtve i među njima, čega su mnogi svjesni, pa ga stoga i maksimalno usporavaju“, navodi Uljarević.

 

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније