Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

18. 08. 2013. 08:18 >> 09:12
2

IZVJEŠTAJ O SKRININGU

Kritike Crnoj Gori zbog KAP-a

Evropska komisija (EK) u izvještaju o skriningu za poglavlje osam, koje se odnosi na oblast politike konkurencije, oštro je kritikovala Crnu Goru, ističući da njeno zakonodavstvo u ovoj oblasti nije u skladu sa pravom EU, te da državne garancije, posebno za KAP, nijesu u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju.

 

Od vlasti u Podgorici Evropska komisija (EK), kako piše „Dan“, očekuje i da izradi akcioni plan koji bi se bavio rješavanjem pitanja svih mjera državne pomoći koje su prepoznate kao suprotne Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).

„Evropska komisija smatra da je KAP kompanija u teškoćama koja ima pomoć od države u obliku i količini koji dalje treba da budu jasno definisani. I pravila EU, kao i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju u vezi davanja pomoći treba poštovati“, navela je Evropska komisija.

Navodi se da EK preporučuje da plan restrukturiranja treba da bude dizajniran tako da se obnovi dugoročna održivost, a da kompenzatorne mjere treba preduzeti da bi se smanjio uticaj pomoći na konkurenciju. Takođe, predlaže EK, doprinos novog investitora iz sopstvenih izvora treba da bude realan i značajan.

Poglavlje osam u pregovorima EU i Crne Gore nije otvoreno, niti se uopšte zna kada će to doći na red. Da bi pregovori bili okončani, EU i Crna Gora treba da zatvore 35 poglavlja, a dosad su zatvorena samo dva, i to privremeno, podsjeća podgorički list.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније