Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

rtcg.me/Mina [ Objavio: O.Z. ]

27. 12. 2018. 15:55   >>  19:41 92

REAKCIJA VLADE

Zabrana bilborda koji negiraju istorijske činjenice

Vlada je na današnjoj sjednici utvrdila Prijedlog zakona o javnom redu i miru, kojim se propisuje kažnjavanje zbog nepoštovanja državne himne. Vlada je tako reagovala, kako je objašnjeno nakon sjednice, zbog plasiranja i netačnog iznošenja i negiranja jasno utvrđenih, istorijskih činjenica Crne Gore.

Vlada, kako je naveo ministar kulture Aleksandar Bogdanović, ostaje čvrsto posvećena afirmaciji državne politike koja se temelji na suzbijanju negativnih i narastajućih fenomena u društvu koji se odnose na potiranje državnog i kulturnog identiteta, negiranje građanskog profila crnogorskog društva, veličanja i zastupanja fašističkih, šovinističkih i i nacističkih ideja i ideologija.

„Želeći da preduprijedimo buduća negativna djelovanja, u više navrata smo sa posebnom pažnjom sagledali legislativu i mogućnosti pravilnog reagovanja, ne izlazeći iz granica sopstvene nadležnosti“, kazao je Bogdanović.

Tako je, pojasnio je on, pripremljen tekst Predloga zakona o izmjenama i dopunama zakona o državnim simbolima i Danu državnosti, kojim se uvodi obaveza ustajanja prilikom izvođenja himne, kao i odgovarajuća kaznena odredba.

„Međutim, kroz dalju saradnju sa Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP), došli smo do boljeg rješenja, pa su prekršaji i kaznene odredbe koje se odnose na upotrebu državnog simbola, odnosno izvođenja državne himne, postali sastavni dio predloga zakona o javnom redu i miru“, kazao je Bogdanović.

On je rekao da vjerujemo u nesmetanu primjenu zakona.

„I smatramo da će njegovo usvajanje, prevashodno na preventivan način, doprinijeti apsolutnom poštovanju zakona ove države i pojačati svijest građana o poštovanju njenih simbola“, kazao je Bogdanović.

Državni sekretar MUP-a, Dragan Pejanović, rekao je da je Vlada usvojila niz amandmana na Predlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o javnom redu i miru koji je predložio potpredsjednik Skupštine, Genci Nimanbegu.

Kako je kazao, predloženo je da se prekršajima, kojima se narušava javni red i mir smatra i radnja učinjena putem oglasnih i reklamnih objekata i panoa.

„Vlada je predlažila član kojim se propisuje prekršaj za onoga ko na javnom mjestu, putem reklamnih panoa objavljuje neprimjerene i obmanjujuće sadržaje koji izazivaju uznemiravanje i negodovanje građana“, kazao je Pejanović.

Pod tim se, pojasnio je on, smatra netačno iznošenje ili negiranje jasno utvrđenih istorijskih činjenica u vezi Crne Gore.

„Time se smatra i propagiranje i narušavanje terotiorajlnog integriteta ili veličanje okupacije Crne Gore, saradnja sa okupatorom ili se zastupaju šovinističke nacističke ili fašističke ideologije“, rekao je Pejanović.

Za prekršaj se, dodao je on, prored kazne, Vlada predlaže i da se izrekne i zaštitna mjera uklanjanje objavljenog sadržaja.

Amandmanom se dodaje stav pet kojim se kažnjava fizičko lice ukoliko prilikom izvođenja himne sjedenjem, zviždanjem, stvaranjem buke ili na drugi način remeti javni red i mir i tako izazove uznemirenost i spokojnost građana, kada se himna izvodi.

Prilog: Dijana Drašković, TVCG

Пратите нас на

Коментари92

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније