Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina ]

30. 12. 2018. 12:43   >>  12:16

ZA MIR I PROSPERITET

Đurović: EU nastavlja da se širi

Bregzit nema domino efekat i Evropska unija (EU) će, poslije perioda konsolidacije, nastaviti da se širi i da dobrovoljno ujedinjuje evropske zemlje u zonu mira i prosperiteta, ocijenila je predsjednica Crnogorske panevropske unije Gordana Đurović.

Ona je kazala da, kada Ujedinjeno kraljevstvo (UK) izađe iz EU, sporazum o slobodnoj trgovini sa EU, odnosno Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju prestaje da važi u odnosu na zemlju koja izlazi iz Unije.

“Drugih direktnih efekata na Crnu Goru nema. Naša država ima dobre odnose sa UK i tako će ostati”, istakla je Đurović.

Ona je u razgovoru za Eurokaz kazala da će Crna Gora morati u što kraćem roku ispregovarati sličan, ali bilateralni sporazum, koji će omogućiti da se trgovina i ekonomska saradnja nastave nesmetano, bez uvođenja carina.

„To je u interesu obje strane i cijenim da to neće biti problem. Drugih direktnih efekata nema. Mi, kao država, imamo dobre odnose sa UK, i tako će i ostati“, smatra Đurović.

Ona je ukazala da je Bregzit suprotan politici proširenja, ali da je poruka Brisela jasna – EU će se konsolidovati i nastavlja da se širi.

„Bregzit je jedan i nema domino efekta, a politika proširenja ostaje. EU27 biće veća. Poslije perioda konsolidacije, Unija će nastaviti da se širi i da dobrovoljno ujedinjuje evropske zemlje u zonu mira i prosperiteta“, dodala je Đurović.

Marović: EU krhka i potrebna joj obnova iz osnova

Izvršna direktorica Politikon mreže Jovana Marović, kazala je da je saglasna sa ocjenom francuskog predsjednika Emanuela Makrona da je EU krhka i da joj je potrebna obnova iz osnova.

„Pregovori o istupanju Velike Britanije iz Unije koji su bili dugi i iscrpni, i uprkos postignutom sporazumu zbog brojnih otvorenih pitanja još nijesu do kraja završeni, pokazali su da proces napuštanja Unije nije jednostavan niti bez posledica, što bi potencijalno trebalo da obeshrabri druge države koje razmišljaju o takvom koraku“, navela je Marović.

Dodatno, smatra ona, analiza koju je pripremila vlada te države pokazuje da će Velika Britanija nakon izlaska iz EU imati lošiju ekonomsku situaciju i niži BDP nego da je ostala u EU i to će biti slučaj bez obzira do kojeg scenarija dođe, odnosno nezavisno od sadržaja trgovinskog sporazuma koji ova zemlja zaključi sa EU.

„Osim određenih političkih koristi, na koje britanska vlada ukazuje, druge koristi od napuštanja Unije nijesu vidljive, a zbog razlaza i sama Unija trpi. Dugogodišnja apatija i odsustvo pravovremenih reakcija na svim nivoima doprinijeli su da ovo stanje „krhkosti“ postane normalno stanje unutar EU“, rekla je Marović.

Ona smatra da, tim što je država koja je važan stub evropske arhitekture odlučila da istupi iz EU, Unija jednim dijelom gubi na privlačnosti, a do većeg potencijalnog udaljavanja zemalja kandidata će doći ukoliko EU ne bude više najznačajniji okvir za demokratizaciju.

„EU je predstavljanjem strategije početkom godine, zbog Bregzita, ali i straha od jačanja uticaja nezapadnih sila na Zapadnom Balkanu, željela da pokaže odlučnost da politiku proširenja ojača. Ipak, taj „zamah“ je bio kratkog daha“, rekla je Marović.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније