Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

02. 01. 2019. 14:07   >>  13:45 9

SMOLOVIĆ NAJAVIO

Tri projekta za bolji život Bjelopoljaca

Ova godina biće ključna u realizaciji tri kapitalna projekta koji će poboljšati život u bjelopoljskoj opštini, kazao je u intervjuu za Radio Crne Gore, predsjednik Opštine Bijelo Polje Petar Smolović. Smolović je, uoči sjutrašnjeg Dana opštine, istako da je zadovoljan urađenim u 2018, a najvažniji projekti očekuju Opštinu u ovoj godini.

„Riječ je o projektima: Otvaranje Đalovića pećine, Izgradni Ski centra na planini Bjelasici te izgradnji gradskog kolektora u saradnji sa Evropskom unijom. Dodao bih i četrdesetak lokalnih projektata koji se finasiraju iz opštinskog kapitalnog budžeta, a koji su veoma važni za kvaliteno funkcionisanje . U 2018. iz lokalnog budžeta za takve projekte izdvojeno je preko tri miliona eura, a sa državnog nivoa u razvoj grada opredijeljeno je više od deset miliona eura“, kazao je predsjednik opštine.

Smolović ne sumnja da će se u narednom periodu , realizacijom kapitalnih projekata, Bijelo Polje transformisati u moderan turistički centar na sjeveru Crne Gore.

On smatra da će sinergija poljoprivrede i turizma omogućiti bolji standard kod većine građana, jer očekuje da završetkom Bjelasice i Đalovića pećine, Bijelo Polje na godišnjem nivou privuče preko 150.000 gostiju.

„Pomenuti projekti u 2019. godini ulaze u završnu fazu, a iskreno se nadamo da će u 2020. godine u punom kapacitetu biti operativni. Istovremeno radimo na uređenju grada tako da su nam aktivnosti usmjerene ka sređivanju fasada na zgradama u užem djelu grada i izgradnji podzemnih kontejnera sve u cilju što uređenijeg gradskog područja“, istče Smolović.

Pored komunalne infrastrukture Opština ulaže značajna sredstva i u razvoj kulture i sporta.

„Dobili smo opremu za 3D bioskop, koja će nam omogućiti da ljubitelji filma dva - tri dana nakon premijera u Beogradu i Zagrebu pogledaju te filmove i u Bijelom Polju. U toku je rekonstrukcija Zavičajnog muzeja, slijedi izgradnja ljetne pozornice koja će dodatno opleminiti grad, jer je poznato da tokom godine organizujemo deset festivala čiji kvalitet nastojimo da podižemo iz godine u godinu. Što se tiče sportske infrastrukture: završili smo rekonstrukciju djela stadiona, a naredne godine planiramo zajedno sa FSCG da izgradimo zapadnu tribinu , teretanu i nedostajuće prostorije u šta će FS uložiti 1,5 miliona eura. U planu je popravka atletske staze na stadionu i postavljanje trim staze uz Obrov koja će biti svojevrsno šetalište za rekreativce. Sportska hala će takođe dobiti svoju teretanu što je falilo sportistima proteklih godina“,naglašava prvi čovjek Bijelog Polja.

Smolović je za ovu godinu najavio rekonstrukciju gradske škole „Dušan Korać“, zašta će Direkcija javnih radova, uložiti 5,5 miliona eura i završetak radova na rekonstrukciji OŠ „Marko Miljanov“ u koju će biti uloženo 180.000 eura kako bi ta ustanova dobila funkcionalnu sportsku dvoranu i nove mokre čvorove.

Planom za ovu godinu predviđena je izgradnja još jednog, četvrtog , vrtića u gradu, koji će sa 1000 mjesta za dnevni boravak, kapacitete povećati na 1300 mjesta.

Lokalna samouprava u kontinuitetu ulaže u poljoprivredu preko dva sekreterijata.

„Za ovu godinu u cilju pospješivanja poljoprivrede budžet za te namjene smo povećali za 40 odsto tako da ćemo imati više sredstava i programa koji će biti na raspolaganju poljoprivrednicima. S druge strane uredovili smo sva plaćanja od mljekara do malinara tako da smo u ovu godinu ušli bez dugova prema proizvođačima, čime smo povratili njihovo povjerenje. Stabilizovana je mljekara Milka, a toku je realizacija kapitalnog projekta, u privatnoj režiji , izgradnja velike mljekare “Milk Kraft” u Vraneškoj dolini. Lokalna uprava je ispunila sve zahtjeve investitora tako da ne postoji ni jedna kočnica sa te strane u realizaciji ovog veoma bitnog projekta za dalji razvoj poljoprivrede u opštini. Tempo dalje izgradnje isključivo zavisi od investitora“, kazao je Smolović.

Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније