Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina, Objavila: R.P. ]

05. 01. 2019. 12:43 >> 12:19
2

VUJANOVIĆ OCIJENIO

Ovlašćenja predsjednika države ne treba proširivati

Parlamentarne stranke treba da djeluju u Skupštini, poručio je bivši predsjednik Crne Gore Filip Vujanović i ocijenio da ne treba mijenjati i proširivati ovlašćenja Predsjednika Crne Gore.

"Samo u Skupštini partije mogu kvalitetno predstavljati građane koji su ih birali i ostvarivati ciljeve kojima su posvećeni uključujući i unapređenje izbornog i ukupnog zakonodavstva“, kazao je Vujanović u intervjuu agenciji MINA.

On je rekao da ga izbor za predsjednika Crne Gore u državnoj zajednici sa Srbijom i dva izbora za predsjednika nezavisne Crne Gore, ispunjavaju najvećim zadovoljstvom i ponosom.

„Biti predsjednik države čija je nezavisnost obnovljena referendumom i predstavljati je u Ujedinujenim nacijama, kada je aklamacijom primljena u članstvo, najviša je čast koja se može doživjeti. Svoju nezavisnost trebamo da čuvamo kao najveću vrijednost jer smo je obnovili demokratski, uz priznanje ukupne međunarodne zajednice“, kazao je Vujanović.

On je kazao da ga raduje, da je Vlada na čelu sa premijerom Duškom Markovićem, posvećena valorizaciji vrijednih investicioninih potencijala od kojih značajno zavisi kvalitet života naših građana.

Odgovarajući na pitanje o ovlašćenjima koje shodno Ustavu ima predsjednik države, Vujanović je kazao da ne misli da treba mjenjati i proširivati ovlašćenja Predsjednika Crne Gore.

„Predstavljajući Crnu Goru, u njoj i inostranstvu, i vršeći druga ovlašćenja i dužnosti, u prilici je da pomogne maksimalnom dobru države i njenih građana. Sa posebnim poštovanjem vrednujem napor predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića da iskaže uvažavanje našeg iseljeništva i poveća nivo investicija čemu su bile posvećene i njegove posjete Argentini i Paragvaju“, rekao je Vujanović.

Govoreći o pojedinim ocjenama da je došlo vrijeme za promjenu Ustava, Vujanović je kazao da sve ono što ne ugrožava interese nezavisne, građanske, međunacionalno i ukupno skladne države može se mjenjati i unaprjeđivati.

„Mjenjati i unaprjeđivati uz maksimalno široku podršku,poštujući najveće standarde, i uz jasnu posvećenost ukupnom dobru svih naših građana“, ocijenio je on.

Odgovarajući na pitanje da li je optimista, da će na vrijeme biti izabrani Vrhovni državni tužilac i predsjednik Vrhovnog suda, kojima naredne goduine ističe mandat i kakva je njegova poruka političarima, Vujanović je kazao da je nezavisno i snažno pravosuđe temelj svake demokratske države i garancija zaštite prava i sloboda građana.

„Time i ugleda države u međunarodnoj zajednici. Zato je svaka vlast- i zakonodavna i izvršna, dužna da obezbjedi i sudu i ukupnom pravosuđu uslove za nezavisnost i uspješnost.Uvjeren sam da će i biti tako“, rekao je Vujanović.

On je kazao da, i dok je bio na državnim dužnostima i sada, nikada nije ocjenjivao rad pravosudnih organa.

„Takva ocjena je, uvijek i svuda, miješanje u njihov rad, a to sebi nikada nijesam dozvoljavao, tim prije što sam prije državnih obavljao poslove upravo u pravosuđu. U brojnim prilikama i na međunarodnim skupovima, sa posebnim zadovoljstvom doživljavao sam iskaze visokog uvažavanja našeg pravosuđa“, kazao je Vujanović.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније