Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila M.L.B. [ Pobjeda ]

20. 01. 2019. 08:32   >>  08:03 35

JANJIĆ:

Inicijativa DF-a odgovor na ideju o "velikoj Albaniji"

Inicijativa lidera DF-a Andrije Mandića i Milana Kneževića o otvaranju granica između Crne Gore, Srbije i Republike Srpske direktna je kopija ideje o stvaranju „velike“ Albanije, kaže za Pobjedu Dušan Janjić, politički analitičar.

"Njihova interpretacija je „neka oni prave „veliku“ Albaniju, mi ćemo „veliku“ Srbiju. To je kontrastav po svaku cijenu", kaže Janjić.

Andrija Mandić i Milan Knežević pokrenuli su 6. januara kod predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika inicijativu o otvorenoj granici između Crne Gore, Srbije i Republike Srpske.

Knežević je kasnije objasnio da ta inicijativa predstavlja „odbranu od projekta „velike“ Albanije“, ali je, kako je rekao, „zasnovana i na ekonomskim pokazateljima koji govore o neophodnosti stvaranja mini trgovinske unije kao najboljem odgovoru na globalnu recesiju koja ć e u 2019. brutalno pogoditi Crnu Goru“.

Ideji dvojice lidera DF-a prethodila je najava albanskog premijera Edija Rame o otvaranju granice sa Kosovom, kao i njegova izjava da je „u planu isti postupak kada su u pitanju Crna Gora, Makedonija i Grčka“.

Janjić je za Pobjedu rekao da se, kada je u pitanju priča Dodika, Mandića i Kneževića o otvaranju granica, radi o „njihovoj individualnoj reinterpretaciji koja je veoma bliska nacionalističkim krugovima Albanije“."

On kaže da je suluda ideja o otvaranju granica između Crne Gore, Srbije i Republike Srpske, s obzirom na to da RS nije država.

"Ideja je potpuno suluda. Ne znam da li su obaviješteni da i dio opštine koji im smeta – Foča je u Federaciji BiH. Ta priča ima veze sa mapom koja se tiče obnavljanja ideje Sandžaka kao prostora koji povezuje Bošnjake, a zauzvrat oni daju komunikaciju RS ka Srbiji. Tamo se ne pominje Crna Gora, ali bi udar na Crnu Goru išao preko Rožaja. To je nekad bio ruski plan, ali tu imaju dosta uticaja francuske obavještajne službe prije Makrona i Turske, ali glavno uporište su etnonacionalizmi domaćih političara. Njihove politike vode u rat", kazao je Janjić.

Пратите нас на

Коментари35

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније